Izaberite stranicu

Министар културе и информисања Србије, Владан Вукосављевић, и покретач и главни уредник Антологијске едиције „Десет векова српске књижевности“, академик Миро Вуксановић, представили су десето коло те обимне едиције, публиковано овог месеца. Прво коло објављено је 2010. године.

Министар Вукосављевић је указао да досадашња и будућа издања сведоче о томе како је историја и на који начин је остављала „рефлекс“ у књижевности, кроз велики број истакнутих и надарених аутора.

Покретач и главни уредник Антологије, академик Миро Вуксановић истакао је да главни циљ едиције није само књижевни, већ и клутуролошки, лексички и образовни, наводећи да је реч о послу који има велики национални значај.

Он је подсетио да је Антологија пре свега покренута са намером да прикаже целовит развитак књижевности, од 12. века који је почетни до 21. века који је дести у низу, од усмене и житијске књижевности до савремених књижевних жанрова.

„Избор се наставља јер је реч о отвореном подухвату, који није закључан са циљем да на крају изадмо више од 200 књига у збиру“, рекао је Вукасновић и додао да је Антологија подељена у две серије.

Прва, према његовим речима, обухвата хронолошки сабрана дела од првог српског књижевника и свеца Саве Немањића па све до писца Новице Тадића који је говорио да је његов читалац ђаво.

Он је напомену да први део друге серије обухавта писце рођене до 1930. године, међу којима је Алекса Шантић, Сима Пандуровић, Владислав Петковић Дис, Бранко Радичевић и многи други, док ће други део серије чинити књижевници после 1930. године.

Вукасновић је објаснио да књиге излазе у годишњим колима, по правилу у десет књига, прво коло је објављено 2010. године док је последње, десето објављено у априлу ове године.

Половину новца потребну за објављивање дали су Министарство културе Србије, АП Војводине и Покрајински секретаријат за културу, док издавачки центар Матице српске другу половину новца обезбеђује од продаје књига сталним претплатницима. Прва три кола, штампана 2010, 2011. и 2012. већ су распродата.

Извор: РТВ Војводина

Pin It on Pinterest

Share This