Izaberite stranicu

На Правном факултету Универзитета у Београду синоћ, 16. априла је одржана свечана академија поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, у организацији Студентског клуба Правног факултета.

Свечана академија је организована по благослову Његове светости Патријарха српског Иринеја, уз подршку Задужбине Студеница.

Амфитеатар који носи име академика проф. др Слободана Јовановића, некадашњег декана Правног факултета, ректора Београдског универзитета и председника Министарског савета Краљевине Југославије, није био довољан да прими више од 300 заинтересованих гостију и слушалаца.

Међу присутним гостима били су: делегација Генералштаба Војске Србије на челу са пуковником Сашом Милутиновићем, начелником Одељења за вере, проф. др Богољуб Шијаковић, члан Крунског савета и некадашњи министар вера Републике Србије (2008-2011), др Радомир Зекавица, редовни професор Криминалистичко-полицијског универзитета, неколико народних посланика…

Академији су присуствовали наставници и сарадници Правног факултета: др Сима Аврамовић, редовни професор и некадашњи декан (2012-2018), др Нина Кршљанин, доцент на предмету Српска правна историја, др Марко Ђурђевић, ванредни професор на предмету Облигационо право, др Игор Вуковић, редовни професор на предмету Кривично право

На почетку, Хор Храма Светог Саве под диригентском управом Катарине Станковић, извео је химну Србије Боже правде, затим Тропар Светом Сави – Стевана Стојановића Мокрањца, Воскресеније Твоје – Корнелија Станковића и нумеру Српкиња из опере „Кнез Иво од Семберије“ – Исидора Бајића, док су појци храма и под управом уметничког руководиоца Филипа Миливојевића, извели песму Ој Србијо мила мати – Војтеха Шистека.

Свечану академију је отворио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је благословио скуп и присутне. Он је подсетио на немерљив значај Светог Саве у српској историји, као и значај односа државе и цркве. Преосвећени је нагласио да иако су Срби расејани по целом свету, они су уједињени око Цркве и Светог Саве који води наш народ.

Историчар др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, говорио је о значају Косова и Метохије за идентитет српског народа, као и улози Српске православне цркве у савременом друштву.

Др Зоран Деврња, доцент на Православном богословском факултету, изложио је аспекте појма аутокефалије, са посебним освртом на Српску цркву.

Директор издавачке куће Catena Mundi Бранимир Нешић је пружио хронолошки преглед значаја цркве у историји српског народа, посебно кроз личности Светог Симеона и Светог Саве.

Доцент на Правном факултету Универзитета у Београду др Далибор Ђукић се захвалио Студентском клубу Правног факултета на организацији ове академије, истакавши да му је драго што се тиме наш факултет придружио обележавању овог значајног јубилеја. Такође, говорио је о догађајима који су претходили аутокефалности, а посебно о значају манастира Хиландар. У закључку свог излагања, обратио се студентима и казао да наше време јесте тренутак за подвиге по угледу на Светог Симеона и Светог Саву.

У завршном обраћању, присутне је поздравио Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета, захваливши се на доласку и интересовању. Након тога, говорницима и представницима хора и појаца Храма Светог Саве су уручене захвалнице и пригодни поклони.

Водитељ програма била је Бојана Петровић, двоструки победник XXV јубиларног Такмичења у беседништву студената Правног факултета Универзитета у Београду.

 

Информативна служба

Студентског клуба Правног факултета

Pin It on Pinterest

Share This