Izaberite stranicu

Група од 30 ходочасника кренуће 6. маја из порте Цркве Светог пророка Илије на Сокоцу на поклоничко путовање у манастир Острог, по благослову свештенства Гласиначко-кошутичке парохије.

Један од иницијатора овог поклоничког путовања Сокочанин Младен Цвијетић рекао је Срни да је ово 11. поклоничко путовање на којем ходочасници пјешке пређу 230 километара до манастира Острог.

Ове године, како каже, осим групе Сокочана, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког кренуће и ходочасници из Пала, из Рогатице, Источног Новог Сарајева, Мокрог и Фоче.

Он је додао да је на поклоничком путовању од Сокоца до манастира Острог до сада учестовало више од 70 ходочасника, међу којим је било и дјевојака.

„Према традицији, крећемо 6. маја – на празник Светог Георгија /Ђурђевдан/, а стижемо у манастир Острог 11. маја на вечерње боогослужење посвећено Светом Василију Остошком, са великом жељом да учествујемо у молитви и поклонимо се моштима великог светитеља“, каже Цвијетић.

Он каже да ће група ходочасника, након јутарње службе и благослова у Цркви Светог пророка Илије, поклонити српским борцима погинулим на Сарајевско-романијској регији у минулом рату и положити цвијеће код Централног спомен-обиљежја на Сокоцу, на којем је уписано 1.250 имена.

„Одласком на поклоњење моштима Светог Василија, ми чувамо традицију, вјеру у Бога живога и породицу. Чувамо једиство вјере, према којој у животу опстајемо као заједница, а не као јединка“, истакао је Цвијетић.

Иницијатори првог поклоничког путовања у манастир Острог прије 11 година били су Цвијетић и његови другови Дејан Елез и Бранимир Боровчанин.

Одлазак ходочасника у манастир Острог помогли су Црквена општина соколачка, општина Соколац, више предузећа и појединаца.

Извор: ИН4С

 

Pin It on Pinterest

Share This