Izaberite stranicu

Другог дана посете метохијским срединама, Патријарх српски Иринеј посјетио је Призрен и поручио: „Оно што чујемо о некој подели, о неком компромису, то српски народ неће никад моћи да прихвати а поготову српски народ са КиМ. Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком поклонимо. Паметан човек не поклања никоме свој дом, своју кућу и ово је кућа српског народа“.

Патријарх је претходно боравио у Ораховцу, где је упутио сличне поруке у Цркви Успења Пресвете Богородице.

„Није то први пут да се боримо и да га сачувамо, истина, устале су многе силе, моћници овога света, али не заборавимо да је Бог моћнији од свих њих. Наћи ће Бог пут и начин да нам сачува свето Косово и светиње на Косову и Метохији, само ако будемо достојни његове помоћи и његове милости“, поручио је Патријарх.

Верницима у ораховачкој цркви поручио је да је на њима „велика част да се боре“ и да „не губе наду и веру“.

„Знамо да вам није лако, али знајте да нисте сами, српски народ мисли о вама, знамо у каквим условима живите. Али за Косово и Метохију вреди живети, али вреди и страдати, што су нам показали наши преци.

Косово и Метохија је наш Јерусалим, за који су наши преци проливали крв и полагали многе животе да га сачувају. Уз помоћ Божију, ево, до наших дана оно је сачувано, да ли ћемо га и ми сачувати? Хоћемо, ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ буде благословио ту битку“, рекао је Патријарх Иринеј окупљеним верницима.

Апеловао је на солидарност и јединство уместо што се људи „деле“ и „свађају“.

„Нажалост, данас је тај случај, и данас у том искушењу да смо подељени и да смо посвађани – више брину о својим интересима, о својој користи него о интересима народа“, сматра Патријарх.

Патријарх је на Косово стигао касно у петак – у Пећку патријаршију. Манастир Високи Дечани обишао је у суботу, а данас је боравио у Ораховцу, Великој Хочи, где је обишао и Дечанску виницу, те виницу породице Петровић; такође у Призрену, где је обишао Манастир Светих Архангела, и Цркву Богородице Љевишке, после чега се упутио ка ка Зочишту. Након обиласка ових светиња, Патријарх је присуствовао вечерњој Служби у Призренском Саборном Храму.  Прошетао је градом у којем је 12 година службовао као професор у Богословији.

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This