Izaberite stranicu

На данашњи дан, 15. априла1452. Рођен је Леонардо да Винчи италијански сликар, вајар и градитељ.

Цртао је људе, биљке, животиње, проничући у бит њихове структуре и физиономије.

Леонардо да Винчи рођен у мjесту Винција, био је познати италијански ренесансни архитекта, проналазач, инжењер, вајар и сликар. Био је описан као идеал “ренесансног човjека“ и као универзални геније. Изуми Леонарда да Винчија се и дан данас користе у модерној технологији, иако нису били примjењивани у његово доба. Тако је Леонардо Да Винчи помогао развоју анатомије, астрономије, грађевинарства, ботанике, картографије, геологије, математике, аеронаутике, оптике, механике,планирање градова и још доста тога.

Једноставно речено Леонардо Да Винчи је био човjек ван свог времена

Бројни Леонардови записи и скице откривају да је он дуго сањао о томе да човjеку омогући да се вине у небо попут птице. Штавише, конструкција летеће машине коју је скицирао подсjећа управо на анатомију птице! Он је замислио да његова машина има огромна крила накачена на дрвени рам, унутар ког би неустрашиви пилот легао окренут лицем надоље и помјерао крила сложеним системом. Вјерује се да Леонардо ову машину никад није направио, а да је покушао – доживео би неуспјех. С обзиром на то да ова машина није имала мотор, остаје нејасно како би се покренула. Свијет је прву летећу машину добио тек 400 година касније.

Да Винчи је осмислио више предмета који би требало да послуже у рату, а један од њих је и оклопно возило. Овај изум састојао се од кола, која би покренула људска снага, прекривених металом. Међутим, баш као ни летећа машина, вјерује се да оклопно возило никад није направљено. И баш као што је био случај с летећом машином, овакво возило се појавило тек четири вијека касније – у Првом свјетском рату

Да Винчи није био први проналазач који је осмислио одијело које би омогућило човјеку да дише под водом, али је био један од оних који су то боље планирали. Ово одијело би готово у потпуности било направљено од коже, а састојало би се од јакне, панталона и маске. Ваздух би се допремао путем јакне, а у одијело би се уградила и посуда за урин, што указује на то да би се Леонардов ронилац задржао под водом. Такође, славни умјетник је планирао и да одијело опреми разним потрепштинама којима је намијенио велики број џепова. Међутим, овакво одијело је направљено тек у двадесетом вијеку.

Човјек који је насликао Тајну вечеру је осмислио оружје које је претеча данашњег митраљеза. Он је скицирао оружје са 33 цијеви на ротирајућем оквиру. Као и када је ријеч о његовим претходно набројаним изумима, Леонардо није направио ову пушку, а слично оружје је први пут употријебљено тек 1862. године, у амеречком грађанском рату.

Многи Да Винчијеви изуми били су доказ да је био умјетник и проналазач испред свог времена. Он је осмислио робота-витеза који је могао да маше рукама, помјера врат, отвара и затвара уста. Леонардо је роботом управљао жицама, али је постојао и унутрашњи покретачки механизам.

Да Винчијев дрвени аутомобил покретао се помоћу опруга повезаних са дрвеним точковима. 2004. године научници у фирентинском музеју су направили модел аутомобила и открили да ради баш онако како је Да Винчи замислио.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This