Izaberite stranicu

На другу недељу пред Васкрсење Господње, у најстаријем подгоричком храму служена је Света Литургија, на дан посвећен Св. Марији египатској. Литургијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића.

По освећењу Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ прота Јован Радовић.

,,Врхунац Поста, покајања нам долази. Четири недеље смо се припремали на начине на који нас је Црква подсјећала одређеним догађајима из своје историје; прве недеље смо се сјећали – Недеље Православља, друге – Григорија Паламе, треће  – Часнога Крста као окрепљења на путу ка Васкрсу, четврте – Св.Јована Лествичника и његове Лествице, а пете се сјећамо – једне жене,  једне светитељке  међу највећим светитељкама у историји рода хришћанскога – Св.преподобне Марије Египћанке“, подсетио је прота.

Казао је да није случајно то што је Црква пету недељу Поста посветила Марији египћанки. Подсетивши да је ова пета недеља била најинтензивнија у Великопосном подвигу. ,,У прошлу сриједу смо имали Велики Канон Св. Андреја критског који се поново читао на једној вечерњој служби а у петак смо се молили Пресветој Богородици “.

Говорећи о животу Св. Марије египатске, отац је подсетио да је живела у 6. в. и да је у својој 12 г. напустила родитељски дом отишавши у Александрију где је постала блудница, проститутка, куртизана.

Отац је објаснио да смо ми хришћани у овом свету послани у рат са самима собом, са својим гресима и страстима и да је у самој Светој тајни крштења  припремање за ступање у војску Христа Бога нашега.

,, Зато се у молитвама које читамо у Крштењу каже – благослови новоизабраног војника Христа Бога нашега “ нагласио је отац, подсетивши да су се уљем помазивали борци у стара времена пред борбу и да се тако и ми у Крштењу помазујемо уљем – да би тешко противник могао да нас ухвати у руке своје. Тридесет година Марија  се ни зашта није борила“, нагласио је прота Радовић, већ је благодаћу Божијом одлучила да крене у борбу са самом собом и својим демонима, којима је напунила свој живот.

,,Сама описује и говори да када би је напао демон блуда она је падала на земљу и говорила Богородице ти ме спаси, ја сама не могу да се изборим са овим и тако је лежала на земљи, вапила и кукала – све док не би осетила свјетлосни мир у души својој.  После 17 година је осјетила да се ослободила тога демона, али још 30 година је провела у пустињи, борећи се са свим својим страстима, да би на крају достигла такву и толику свјетлост и просвећење да се потпуно поистовјетила са анђелима “ казао је он.

На крају свога обраћања началствујући свештенослужитељ је казао да нам Црква предлаже њен живот и поручује да нема тога греха у који човек уколико упадне и пожели да се опере и врати Богу,  да га Он неће прихватити, примити и опрати.

“Зато нас Црква пете недеље Поста подсећа да је циљ свакога Поста – покајање, исповест и одлука да промијенимо свој живот и да убудуће живимо као хришћани православни, у покајању и служењу Господу Богу своме, све док нас Господ не призове из овога свијета на Суд Свој и дај Боже у Царство Своје”, нагласио је прота Јован Радовић у храму под Горицом.

Час веронауке одржан је потом у црквеној порти овог Светог храма за полазнике Школе веронауке ,,Свети Ђорђе” коју води протиница Надица Радовић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This