Izaberite stranicu

Синоћ у Парохијском дому у Никшићу, епархија Будимљанско-никшићка  организовала је свечану академија поводом дана Патријарха Павла. У оквиру академије, а у сарадњи са Матицом српском – Друштвом чланова у Црној Гори била је и изложба радова основаца и средњошколана на тему „Наш Патријарх Павле“, као и проглашење најбољих литерарлих и ликовних радова.

„Света Црква је устројила да током Великог поста истичено поједине свете, ради угледања на њихов живот, на њихову вјеру и на њихове подвиге. Вечерас смо се сабрали око имена нашег Блажено почившеног светога Патријарха Павла који је образац вјере и кротости и уздржања и смирења којим је достигао висину“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и додао:

„У ово послератном добу код нас он је посвједочио шта значи истински живот, шта значи потрудити се око свог спасења и око спасења ближњих, шта значи удаљити се од свјетског начина размишљања и усвојити ум Христов. То је наш Патријарх Павле знао, њега је Бог да таквога и у своје вријеме га подигао да буде духовни вођа цијелом народу. Његова кротост, смирење и удаљавање од овог свијета није га огло сакрити. Он је био још прије него је постао српски патријарх, као монах, био је свијећа која гори и освјетљава простор око себе у народу његовоме, у његовој пастви. Он је био као град који стоји и не може се сакрити“.

Протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Нишке богословије говорио је о свом познанству са патријархом Павлом и како је нагласио „онако како га је он доживио“.

„Оно што нијесу написали у књигама које су многи писали, ја могу свједочити о оних 29 година које сам био са њим у Призрену.  Он је био један необичан човјек, и као наставник и као васпитач, био је веома ауторатативан али нам је био веома близак, и били смо слободни да га питамо и оно што не знамо, а често и оно што знамо само да би га слушали и да би видјели како он са таквом позитивношћу упиње се да нама објасни ствари које смо га питали“, рекао је Тимотијевић и нагласио:

„Последње школске године, патријарх Павле је пошао из Призрена и наши животни путеви су се разишли, после се укршћују 1969 године, када ме је Свети синод поставио за наставника Богословије“.

Професор др Богољув Шијаковић је рекао да му је била част, а и дуг да говори о Патријарху Павлу.

„О патријарху Павлу се не може говорити вјеродостојније но што је он сам то чинио: Када се напише житије о патријарху Павлу онда ће то бити права историја српског народа у 20 вијеку. Патријарх Павле је библијска личност по своме  животу, по својој дубокој вјери, по својим поступцима, по духовној сили, снази и карактеру, а којим је утицао на људе. Он је био и јесте Божији дан нама“, рекао је професор Шијаковић и додао:

„Спашавајући једно од дјеце из Дрине рауболио се и добио туберкулозу и прогнозу да му је остало 3 мјесеца живота, но опет се у његовој немоћи појавила сила живота. Замонашен је као Павле, након постдипломских студија у Атини, хиротонисан је у епископа Рашко-призренског 1957. Као Епископ провео је 34 године на Косову и Метохији, свједочећи о насиљу над српским народом које је и сам смирено подносио. „Добијао сам упозорења да пазим на своје редовне извјештаје Светом синоду, јер они долазе и до руку световне власти, али је било све јасније да је Косову и Метохији негдје на некоме мјесту пресуђено да више не буду српски“, написао је Патријарх Павле“.

Након говора, уручене су и награде најбољима на ликовно-литерарном конкурску. Ликовних радова је било 76. На конкурсу су учествовала дјеца из Црне Горе и са простора Косова и Метохије.

„Они нажалост нијесу могли да буду вечерас са нама, али стигла нам је њихова љубав“ нагласио је епископ Јоаникије.

Стручни жири за оцјену ликовних радова (у саставу проф. Академије ликовних умјетности у Требињу Вељо Станишић и проф. ликовног Марија Зековић) наградио је сљедеће радове:

Пет најбољих ликовних радова ученика основних школа:

Маша Миловић, 9 година

Анђелка Перовић, 13 година

Миа Каровић, 14 година

Тијана Марковић, 15 година и

Јована Миловић, 15 година

Добитници се награђују 12-дневним бораваком на љетњој школи у Србији.

Три најбоља писана рада ученика средњих школа:

Радован Сукновић, 18 година, из Никшића

Катарина Вишић, 16 година, из Тивта

Поповић Нина, 16 година, из Подгорице

Награђени средњошколци у категорији ликовних радова награђују се дводневним обиласком манастира СПЦ у Србији.

Стручни жири за оцјену ликовних радова специјалним наградама наградио је учеснике ликовног дијела конкурса старосног узраста од 5 до 7 година. Награђени су:
Марко Мотика, 5,5 година

Дарија Милачић, 6 година

Милан Богдановић, 6 година

Ленка Ћетковић, 7 година

Матија Мотика, 7 година (сви из Баошића)

Јована Перовић, 6 година

Катарина Васиљевић, 7 година

Хелена Јововић, 7 година

Јана Требјешанин, 7 година и

Анастасија Вучковић, (сви из Никшића).

Кад је у питању литерарни дио конкурса жири у саставу проф. српског језика Бојана Пејовић и проф. српског језика Марија Јелић је одлучио да 12-дневни боравак на љетњој школи у Србији добију основци:

Маша Бојовић, ученик четвртог разреда, из Пљеваља,

Маша Радуловић, ученик седмог разреда, из Никшића,

Андријана Зорић, ученик седмог разреда, из Никшића,

Матија Балтић, ученик седмог разреда, из Мојковца, и

Стефан Живковић, ученик седмог разреда, из Подгорице.

Исти жири је одлучио да дводневни обилазак манастира СПЦ у Србији добију сљедећи средњошколци:

Милена Кљајевић, ученик трећег разреда, из Никшића,

Драгана Благојевић, ученик другог разреда, из Никшића, и

Милица Бундало, ученик другог разреда, из Подгорице.

Поред дјеце из Црне Горе, награђени радови су и дјеце са КиМ.

Мицић Јован, пети разред, ОШ Светозар Марковић

Стопић Данијел, шести разред, ОШ Светозар Марковић

Ђуричић Љубомир, седми разред ОШ Светозар Марковић

Шарић Лука, шести разред, ОШ у Ораховцу.

Зечевић Милутин, седми разред. ОШ у Ораховцу.

Као награду од Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, они су добили бесплатно учешће на љетњој школи на Тари од 24. јуна до 5. јула.

Извор: ИН4С

 

 

Pin It on Pinterest

Share This