Izaberite stranicu

На данашњи дан, 14. априла 1395. године Ђурађ Страцимировић Балшић предао је Скадар Млецима.

Скадар је град на југоисточној обали Скадарског језера, у сjеверозападном делу државе Албаније, и главни град је истоимене области. Налази се близу мјеста гдје се састају ријеке Дрим и Бојана. Јадранско море је удаљено 20 километара. То је један од најстаријих културно и економски најзначајнијих градова у овом дијелу Балкана.

Византијски цар Константин Порфирогенит описао је у делу „О управљању царством“ како су за вријеме Ираклије Срби били једини становници града Скадар и његове околине у седмом вијеку. Они су ту основали и државу Дукљу. Скадар је постао пријестоница дукљанске државе. Кратко вријеме, Дукља је била под царем из Македоније, Самуилом. Византијци су касније укључили област Скадра у своје Царство. Стефан Војислав истјерао је последњег византијског стратега , и успјешно бранио своју независност од Византије. Ослободио је град од Византијаца (Ромеја). Краљ Бодин примио је крсташе у Скадру. Послије периода династичких борби, Скадар је постао дио Зете, подређене Великом жупану Рашке. Од средине четрнаестог вијека градом влада породица Балшића. Скадар је одбио два велика турска напада. Сломивши херојску одбрану, Турци су освојили Скадар 1479. године. По освајању, град је био разорен, а већина становништва је избјегла. Скадар је постао главни град турског вилајета.

У седамнаестом вијеку, основана је мања административна јединица, санџак, са центром у Скадру. Град је почео да просперира на занатству: производња свиле, тканина, оружја и сребрних предмета. У граду је изграђен базар и мост преко ријеке Кир, дуг преко 100 метара, на 13 лукова. Током осамнаестог вијека, Скадар је био центар Скадарског пашалука. Вријеме деветнаестог вијека било је за Скадар вријеме процвата. Скадар је важио као трговачки центар за цио Балкан. У њему је било преко 3500 трговина, а одјећа, кожа, дуван, и барут су били најважнија роба. Од 1718. године стране државе су отварале посланства у Скадру.

Избијањем Балканских ратова 1912-1913. године, Србија и Црна Гора су покушале да град ослободе од Турака. Међутим, иако је Црна Гора ослободила Скадар, скадарска област је под притиском Великих сила (Британије и Аустроугарска) прикључена новоствореној независној Албанији одлуком Лондонске конференције.

У Првом свјетском рату, Скадар је био под аустроугарском окупацијом 1916-1918. године а 1919. године град је враћен под контролу независне Албаније.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This