Izaberite stranicu

На данашњи дан, 13. априла 1941. године у Другом свјетском рату мађарски фашисти почели терор у Бачкој и за неколико дана убили око 3.000 цивила, махом Срба.

Током априлског запосиједања Бачке 1941. године, услед инсценираних сукоба којима је створена привидна витешка битка „храбре“ мађарске војске са „четницима“, побијено је неколико хиљада грађана. Преко 10.000 људи је опљачкано током априлске окупације. Тим чином је прекршена Хашка конвенција из 1907. године и нико није одговарао, као ни за све друге нечовјечности у Хортијевој такозваној Великој Мађарској. Ни у „ужој“ Мађарској није поштеђена аутохтона српска заједница. На стотине мађарских Срба је затворено, нарочито интелигенција. Одлуком генералштаба и Министарства унутрашњих послова, од српске и јеврејске интелигенције су састављени такозвани радни батаљони, а поједини Срби су стрпани у логоре. Априла 1941. године основан је логор 440 у који су затворени многи „неповјерљиви“ Срби, старосједеоци у Мађарској.

У краткотрајном Априлском рату 1941. године Војводину су окупирале њемачке и мађарске фашистичке снаге. Након Априлског рата Војводина је окупирана и подијељена у три окупационе зоне: Срем су Њемци предали тзв. Независној Држави Хрватској, Бачку и Барању је анектирала Хортијева Мађарска, док је Банат фактички потпао под власт домаћих Њемаца (фолксдојчера), иако је званично припадао Недићевој Србији. Одмах по окупацији, започела је кампања погрома над Србима и Јеврејима, која је, различитим интензитетом, трајала до 1944. године, вођена несмањеном жестином и мржњом према Србима који су ту живјели. Већ првих дана окупације, побијено је око 2.500 Срба. Свој злогласни врхунац, кампања је достигла током рације у Јужној Бачкој, јануара 1942. Према подацима центра Симон Визентал, само у једном дану и само на једном месту, новосадском „Штранду“, 23. јануара 1942., припадници мађарских окупационих снага у Новом Саду одвели су 292 Србина и 550 Јевреја на обалу Дунава и тамо их натјерали да закораче на залеђену површину реке, а потом их усмртили пушчаним хицима у лед који је пуцао. Оне који се нијесу одмах удавили, убијали су из пиштоља и пушака. У том догађају, као и у свим злочинима током рације у Јужној Бачкој 1942. године, учествовале су и јединице мађарске војске и Мађарске краљевске жандармерије. У Бачкој и Барањи је заведена окупаторска управа, уклањани су српски називи на јавним местима, протјеривани Срби и други а у школе је уведен мађарски језик као обавезан. Српски виђенији људи су убијани а њихова имовина плијењена.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This