Izaberite stranicu

На данашњи дан, 12. априла 1654. године  Ирска и Шкотска се ујединиле са Енглеском.

Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске држава је у западној Европи,чланица Европске уније. За државу се често користи и скраћено име Уједињено Краљевство — скраћено , или колоквијално Велика Британија или само Британија . УК има четири саставне земље. Три се већим дијелом налазе на острву Велика Британија: Енглеска, Велс и Шкотска; четврта, Сјеверна Ирска, налази се на острву Ирска и граничи се са Републиком Ирском. Држава је чланица Уједињених нација, НАТО-а, групе Г8 и Европске уније.

Уједињено Краљевство је основано низом Закона о Унији, који су ујединили државе или територије Енглеске, Велса, Шкотске и Ирске (острва) под једну владу, са сједиштем у Лондону. Велики дио Ирске је напустио Уједињено Краљевство (које се тада звало Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске) 1922. године, и данас је то Република Ирска, док је сјевероисточни дио острва, Сјеверна Ирска, остао у Уједињеном Краљевству.

Уједињено Краљевство се налази на сјеверозападу Европе. Има копнену границу са Републиком Ирском, а осим тога је окружено Сјеверним морем, каналом Ламанш (Енглески канал), Ирским морем и Атлантским океаном. Велика Британија, понекада звана само Британија, је географско име за највеће од Британских острва, и подразумијева копно Енглеске, Велса и Шкотске, а понекад подразумијева и њихова острва. У медијима се често умјесто Уједињеног Краљевства користи термин Британија.

Када су Краљевина Енглеска и Краљевина Шкотска, од почетка седамнаестог вијека у персоналној унији (што значи: један владар, двије независне и одвојене државе), одлучиле почетком осамнаестог вијека да се уједине и створе Краљевство Велике Британије, то је довело до укидања парламента Шкотске и парламента Енглеске и стварања једног јединственог законодавног тијела. Када је Ирска вијек касније укључена у ову унију, исто се десило са њеним парламентом, а држава је преименована у Уједињено Краљевство Велике Британије и Ирске. Ирска је послије Првог свјетског рата напустила УК, али је Сјеверна Ирска одлучила да остане, а Велс је дио Енглеске био све вријеме, мада се данас посматра као посебни ентитет унутар УК. Последњих деценија, Велс, Шкотска и Сјеверна Ирска добиле су сопствене владе и скупштине, које имају ограничене надлежности. Другим ријечима, на територији цијелог Уједињеног Краљевства влада принцип “један човјек – један глас”, а интеграција различитих ентитета је практично апсолутна и цијела држава је унитарна по својој природи. Док је припадништво Дому лордова дијелом наследно али ни у ком случају не територијално (за разлику од рецимо горњег дома њемачког парламента, у којем сједи по један представник сваке савезне државе), сваки народни посланик у Дому комуна представља у просјеку нешто мање од 100.000 људи. Такво устројство политичког система је довело до тога да Енглези доминирају Великом Британијом јер их има највише. (Уједињено) Краљевство Велике Британије створиле су Краљевина Енглеска и Краљевина Шкотска, и оно не постоји без њих. Ако би Шкотска изашла из Уједињеног Краљевства, та држава више не би могла да се зове Велика Британија а можда ни Уједињено Краљевство, пошто један од два државотворна ентитета више није дио те уније. Шкотски народ је бурно протестовао против одлуке свог парламента те 1707. године, и није подржавао уједињење нити их је ико од њихових политичара било шта питао. На простору Велике Британије живе још два народа, Сјеверни Ирци и Велшани, уз Корнволце који живе у свом округу унутар Енглеске и келтског су поријекла.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This