Izaberite stranicu

На дан Сабора Светог архангела Гаврила, 8. априла, храмовну славу прославио је манастир Куманица.

Његово преосвештенство Епископ милешевски  г. Атанасије служио је Литургију пређеосвећених дарова уз саслужење настојатеља свете обитељи куманичке архимандрита Николаја, протођакона Николе Перковића и молитвено учешће великог броја верног народа пријепољског и бијелопољског краја.

– Црква сабира добра дела, добре људе и добре анђеле заједно. Ми се данас подсећамо на сва добра Божја која нам Бог чини директно, непосредно, али и преко својих слугу, преко својих анђела и добрих људи. Архангел Гаврило је јако близак Богу, један од најближих и зато њега Бог као свог верног слугу шаље тамо где затреба, и данас се подсећамо на многа добра дела која је архангел Гаврило послан од Бога чинио људима. Тако се подсећамо на оно како је помагао старозаветном пророку Мојсију, како је умудривао и пророка Данила, говорио му о будућим догађајима. Подсећамо се и на то како је он објављивао радосне вести. Славили смо јуче како је у радости јавио Пречистој Дјеви да ће Син Божји, Цар небески кроз њу да дође у овај свет да се зацари на земљи и да се обрачуна са оним што поробљава човека, са грехом и смрћу, да победи ђавола који куша људе и да буде наш учитељ, наш вођа и спаситељ. Подсећамо се и на то како је он објављивао радосне вести и родитељима Светог Јована Крститеља. Колико је он волео Господа Христа да се појавио и онда када се Христос у Гетсиманији обраћао Оцу Небескоме, беседио је владика Атанасије и додао:

– Придружимо се сабору Светог архангела Гаврила, молитве нас на то позивају да се земаљски људски сабори у храму присаједине небеским саборима, и земаљски хорови који певају Богу да се присаједине небеским хоровима који такође певају Богу и да то буде један заједнички сабор и један заједнички хор људи и анђела и онда смо најјачи и Богу најближи и најмилији а у средини је Господ наш Исус Христос и зато кажемо: Христос посреди нас! Јесте и биће.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This