Izaberite stranicu

У Никшићу ће, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, у суботу 13. и недјељу 14. априла, бити одржана манифестација „Дани Патријарха Павла“.

Манифестација „Дани патријарха Павла” настала је из колоније „Крст патријарха Павла” која се од 2016. одржава у Чачку. Патријарх Павле је био посебно везан за овај крај, будући да се његово духовно рођење одвијало, управо, у манастирима у околини Чачка. Као искушеник, боравио је у манастирима Вујан, Тројице и Благовештење, у којем се замонашио 1948. године. Као искушеник у манастиру Вујан изрезбарио је дрвени крст, који се, и данас, чува у ризници тог манастира, и у вези с којим се и родила идеја о организовању колоније под називом „Крст патријарха Павла“.

Манифестација је убрзо задобила свесрпски карактер и одржава се у још неколико мјеста: у Кућанцима у Хрватској, родном мјесту Патријарха Павла, у Гацку у Републици Српској, од ове године у Никшићу, у Епархији будимљанско-никшићкој, за шта је добијена сагласност и благослов Синода СПЦ, а, са идејом и по благослову Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, и у Призрену, гдје је блаженопочивши Патријарх Павле постао Владика, чији живот и најдубља осјећања су везана за Косово и Метохију.

У оквиру „Дана патријарха Павла“ Никшић 2019. у суботу 13. априла, у Парохијском дому у Никшићу, са почетком у 20 часова, биће уприличена изложба ликовних радова учесника конкурса „Наш Патријарх Павле“ и духовна академија посвећена личности и дјелу блаженог спомена Патријарха српског Г. Павла. Сабрање ће благословити Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а пригодне бесједе одржаће: протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, дугогодишњи сарадник Патријарха Павла и проф. др Богољуб Шијаковић, бивши министар вјера у Савезној Влади и Влади Републике Србије.

Сјутрадан, у недјељу 14. априла, Преосвећени Епископ Јоаникије служиће у 9 часова Свету Архијерејску Литургију у никшићком Саборном храму, чиме ће манифестација „Дана Патријарха Павла“ доживјети своје испуњење и званично бити приведена крају.

Сенка Чоловић Шумић

Pin It on Pinterest

Share This