Izaberite stranicu

У четврту недјељу Часног Поста, недјељу коју је наша Света Црква посветила Светом Јовану Синаиту, учитељу аскетизма и молитве, писцу чувене „Лествице“, у храму Свете Варваре, у истоименом дијелу града Атине, служена је Света архијерејска литургија. Повод за сабрање била је и посјета чудотворне иконе Путеводитељке и Утјешитељке Тихвинске из Русије, која се ових дана налази у овом светом Храму.

Тим поводом, Свету архијерејску литургију служили су Високопреосвећени Митрополит врестенски г. Теоклит, уз саслужење господе Митрополита Птолемаиде г. Емануила, и Преосвећеног епископа фануријског г. Агатангела, генералног директора Апостолики Диакониа огранка Светог синода Грчке православне цркве.

Током литургије, Преосвећени епископ Агатангел, додјелио је оцу Николи Гачевићу право ношења напрсног крста и учино га протојерејем-ставрофором. Отац Никола Гачевић клирик је Митрополије црногорско-приморске који већ неколико година живи у Грчкој. Отац Никола магистрирао је на Атинском Универзитету, а сада се налази на докторским студијама на Аристотеловом Универзитету у Солуну. По послушању, постављен је за служитеља при храму Свете Варваре у Атини.

У својој бесједи Преосвећени Епископ благословио је присутне вјернике и пожелио им да Пресвета Богородица увијек посјећује и благосиља њихове породице.

У својој бесједи отац Никола Гачевић захвалио се Преосвећеном Епископу на овом како је истакао: „изненадном и неочекиваном дару“. У свом обраћању, отац Никола, заблагодарио је Синоду Атинске архиепископије и Преосвећеном епископу Агатангелу, на очинском старању и очинској љубави коју је током свих ових година показао према њему и његовој породици. „Хвала и оцу Дамаскину, старјешини овог храма, мом брату и пријатељу, као и свим поклоницима овог светог храма, храма Свете Варваре, које скоро све знам по имену. Желим вам свако добро, здравље и радост од Господа“ истакао је новопросијавши протојереј, у својој бесједи.

Ово свештено сабрање завршено је једногласним усликом Аксиос, новопросијавшем протојереју.

Извор: poimin.gr

С грчког: Јовица Вукасовић

Pin It on Pinterest

Share This