Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 7. априла, на Благовести, Свету архијерејску Литургију у храму посвећеном том великом и дивном празнику у Пољима код Мојковца.

– У овај свети дан треба да отворимо своје уши, мисли да припремимо, срца да приготовимо да бисмо чули небеску поруку коју је донио Свети арханђел Гаврило Пресветој Дјеви Богородици у Назарету прије више од двије хиљаде година. Хришћани кроз сва времена ослушкују ту ријеч, која има вјечно дејство и значење, која нам доноси благу и радосну вијест, не од људи, не од земље, него од Бога и са Неба. Свети арханђел Гаврило, извршавајући заповјест Божју, послан је Пресветој Дјеви Богородици, младој дјевојци, да јој јави небеску вијест да ће Она постати мајком Спаситеља свијета. „Радуј се благодатна, Господ је с тобом; благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје“, биле су прве ријечи Светог аранђела Гаврила, које почињу са овим Радуј се, подсетио је владика Јоаникије.

– Треба и ми да се радујемо, јер је та вијест упућена свима нама. Речено је: Благословена си ти међу женама, а то значи да су благословене све мајке, сви домови, све породице које чују ту благу вијест и Благословен је Плод утробе Твоје, а то значи да са Христом Богомладенцем долази сваки благослов са Неба и од Бога у овај свијет. Не само да је Он благословен, него је, заправо, Извор благодати, рекао је владика Јоаникије и додао да су Благовести, заправо, мали Божић, јер је на Благовести зачет Господ Исус Христос силом Духа Светог, као што Свети Аранђел рече: „Дух Свети наићи ће на Тебе, и сила Свевишњег осјениће Те“.

– У том моменту заче се Господ Исус Христос од пречисте дјевичанске крви Силом Божјом у утроби Пресвете Дјеве Богородице и тачно је девет мјесеци од овог дана до Божића. У Мојковцу славе и Благовијести и Божић, иако то није намјерно планирано. Овдје је од давнина постојао Храм Свете Благовијести, а Саборни храм у Мојковцу подигли смо у славу Рођења Христовог, поводом славе мојковачких јунака, њихове храбрости и жртве. Мојковац се отима да изобрази живот Христов. Ево, овдје, Храма светих Благовијести који је од давнина овдје, а обновљен је крајем 19. почетком 20. вијека, послије ослобођења, али, старо је свједочанство да је овдје био храм. Имамо нови храм Рођења Христовог, подижемо Храм Светог апостола Томе, који свједочи Васкрсење Христово. У прву недјељу, послије Васкрса, слави се слава тог храма у Подбишћу. Имамо и цркву Тројану, такође, древни храм, па је обновљен у ово наше вријеме, славимо Силазак Светог Духа. Зар није само тим назнакама, овдје, пред нашим очима, исписано Јеванђеље Христово, које се пише од најстаријих времена наше историје. Имамо и нова два храма, посвећени су Рођењу и Васкрсењу Христовом и није случајно што овај народ има толике благослове овдје. То није наша, него заслуга наших предака, који су вјеру стављали на прво мјесто, беседио је владика Јоаникије, нагласивши да је све друго било лако изгубити, а са вером се губила част, образ, историја, памћење, губило се све.

– Вјера је  извор сваког добра и врлине, правде и истине, тамо гдје има вјере, тамо има честитости, части, образа, љубави међу браћом, доброте, закључио је владика Јоаникије.

У славу Благовести храм је опходила свечала литија верног народа предвођена Преосвећеним Епископом г. Јоаникијем. Поводом славе древног храма у Пољима мојковачким, освештан је и преломљен славски колач. Домаћин славља г. Душан Дунђеровић део крсног колача предао је г. Младену Конатару, који ће бити домаћин славе идуће године. Заједничарење је настављено уз трпезу братске љубави.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This