Izaberite stranicu

Блага вест Архангела Гаврила, Пресветој Дјеви Марији, да ће родити Сина Који ће спасити род људски – евхаристијски је прослављен  на Средопосну недељу, у храму под Горицом.

Празничним сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење свештенослужитеља овог светог храма: протојереја-ставрофора Велибора Џомића, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао дугогодишњи старешина овог храма, прота Милун Фемић.

Појци Цркве Светог Ђорђа праћени верним народом – једним духом одговарали су на литургијске возгласе.

Након прочитаног јеванђелског зачала, пред препуном Црквом, беседу је произнео, началствујући свештенослужитељ, прота Станишић.

“Ево Цркве Божије, која данас прима дивни поздрав – најаву о рођењу ријечи Божије, слова Божијега, оваплоћеног логоса; прима поздрав о Богу који се рађа – од вјечности и то је најчистије рођење које се распростире и до утробе Дјеве, која Богомладенцу дарује тјелесни састав као принос. Син Очев, логос, рађа се од Дјеве и постаје Син човјечји, који је и Син Божији, те и нама дарује рођење које је одозго – за живот вјечни “ казао је прота Станишић.

Потом је указао да “Кроз свету тајну крштења,  управо, новим рођењем,  задобијамо живот који је испуњен силом божанске благовијести. Крштавајући се, и ми имамо такву плодност, као и сами Господ Бог Исус Христос, слово Божије, ријеч Божија,који се рађа од вјечности и који се опет поново рађа од Марије Дјеве и постаје један од нас. Благодарећи бањи крштења  и просвећења, ми ступамо у заједницу небеских бића “ нагласио је.

“Данас се Црква Божија, помињући  Архангела Гаврила и Пресвету Дјеву,  испуњава Благом вијешћу  о блискости и јединству свих нас са Христом Богом“ нагласио је подсетивши све нас да “у овој недјељи, Црква Божија прославља – Светога Јована Лествичника, који је, задобивши велику чистоту молитвом и постом – одгонио све нечисте силе од себе  и  од свог манастира. Прославио се толико у свом подвигу вјере и мудрости,  да му је Црква посветила ову седмицу Васкршњег поста.  Његов подвиг је пут којим се  достиже слава и радост овог благодатног празника – Благовијести.”

Отац је даље указао да је “ова изузетна личност прозријевала Тајне Божије и у поучном дјелу, Лествица, оставивши о томе изузетнога трага у сазнању Цркве”.

“И све оно што читамо, чиме се надахњујемо и наслађујемо, касније код великих отаца, пустињака – све то, у једном дубљем смислу, потиче од овога великога мужа, Јована Лествичника, који је свој живот проводио у манастиру на Синају” подсетио је прота при крају свога обраћања, пожелевши да нам Господ Бог да, да та сила рађања, сила Благовијести – прожима и нас и наше животе у вјекове вјекова.

По примању Светих Христових дарова, заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у црквеној гостопримници; док се у црквеној порти одржавао час веронауке за полазнике Школе “Свети Ђорђе” коју води протиница Надица Радовић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This