Izaberite stranicu

И ове године, како то традиција налаже, у манастиру Рмњу о Благовестима се сабрало  свештенство и монаштво Епархије бихаћко-петровачке са гостима из више епархија.

Свету архијерејску литургију предводио је Високопресвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије уз саслужење Преосвећене господе Епископа далматинског Никодима и бихаћко-петровачког Сергија и свештенства и монаштва епархија бихаћко-петровачке и црногорско-приморске. Пре почетка Литургије мошти новообретеног свештеномученика Вукосава Куленвакуфског литијски су допраћене из Саборног храма Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу до Храма Светог Николаја Мирликијског у манастиру Рмњу.

У току Литургије, по благослову надлежног архијереја Преосвећеног г. Сергија, Високопреосвећени Митрополит г. Порфирије рукоположио је студента теологије г. Немању Росића из Босанског Грахова у чин ђакона.

Пошто је Епископ Сергије поздравио госте захваливши им на доласку и подршци, Митрополит Порфирије је изрекао надахнуту беседу о значају празника Благовести и подвига Светог Вукосава: – Својом вером Свештеномученик Куленвакуфски је одговорио на Божји позив као негда Свесвета Дјева. Одговоривши спасоносно, Свети Вукосав је задобио мученички лик и спасење своје душе.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This