Izaberite stranicu

Пјесник Рајко Петров Ного добитник је овогодишње књижевне награде „Јелена Балшић“, саопштио је данас Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у манастиру Бешка на Скадарском језеру, гдје је служио Литургије поводом храмовне славе цркве Благовијести у којој се налазе земни остаци Јелене Балшић, кћерке кнеза Лазара и жене Ђурђа Страцимировића Балшића, по којој награда и носи име.

Рајко Петров Ного из здравствених разлога није могао да присуствује данашњој свечаности, те ће му Повеља и икона Свете Јелене накнадно бити уручене у Српској књижевној задрузи у Београду.

Жири за додјелу награде одлучивао је у саставу: проф. др Валентина Питулић, проф. др Мило Ломпар, проф. др Душко Бабић, књижевник Мирослав Максимовић, професор Љубица Петковић и Симон Ђуретић, секретар Савјета књижевне задруге.

У одлуци жирија, коју је прочитао господин Ђуретић, наводи се да се Рајко Петров Ного у свом књижевном стваралаштву дотакао мотива који су дубоко укорењени у архетипе слојеве српског националног биће. У свом богатом опусу пјесник преко индивидуалног и колективног искуства преноси слике свог најранијег доживљаја свијета.

„Лични пјесников доживљај свијета није могао да се фокусира на колективно насљеђе, гдје се у његовом пјесничком изразу јасно детерминишу историјски, митолошки, религиозни,социјални и други слојеви традиционалне културе. У стваралаштву Рајка Петрова Нога слили су се лирски, епски и баладични тонови колективног наслеђе којима је пјесник дао лични израз. Симболима огњишта, прага, иконе, дувара, верига, паука, змија, хљеба, крста, пјесник је исказао најдубље слојеве свога бића у којима доминирају слике завичаја природе и људи“, наведено је у одлуци жирија.

Награда „Јелена Балшић“, чији је покровитељ Митрополија црногорско-приморска, додјељује се најугледнијим књижевницима и пјесницима сваке друге године у част ктиторке манастира Бешка и пјесникиње Јелене Балшић.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This