Izaberite stranicu

Европски суд за људска права је 14. марта 2019. послао званично обавештење верској заједници Покрова Пресвете Богородице канонске Украјинске Православне Цркве  у селу Птича да ће прихватити поднету тужбу и отворити поступак, известила је НВО „Заштита јавних људских права“.

Црква у области Ривне, којој је одузето право да користи своју парохијску цркву последњих пет година, поднела је тужбу овом суду у фебруару уз помоћ НВО услед немоћи украјинске државе да заштити људска права на својој територији. Упркос чињеници да парохијска заједница има пуна права власништва над црквеном зградом и да је добила на свим националним судским инстанцама до сада по овом питању, коришћење цркве је, у ствари, блокирала сама држава.

Парохијанима су ускраћена права коришћења сопствене цркве на иницијативу истражних органа који  проводе незаконита поступања

Тако,  нажалост, власти нису нашле начин да реше питање према закону – нису извели преступнике који су заузели цркву да одговарају пред законом. Уместо тога, полицијске службе су у ствари помогле преступницима тиме што су блокирале приступ цркви верницима канонске Цркве и тако им одузеле право да користе своје власништво.

Извор: Православие.ру (Са руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This