Izaberite stranicu

Више од 20 икона које су урађене у православном студију Сергеја Закарченка користећи јединствену технику резбарења поклоњене су различитим црквама у Сирији, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

Иконе су поклоњене током хуманитарне и поклоничке посете архиепископа пјатогорског и черкеског Теофилакта и помоћника опуномоћеног представника руског Председника у Севернокавкаском федералном округу Евгенија Кирдјапкина.

Икона веома омиљене свете Матроне Московске поклоњена је 25. марта Подворју Московске Патријаршије у Дамаску као духовна подршка руским сународницима који живе у Сирији. Истог дана делегација је дала резбарену икону Светог Сергија Радоњешког Антиохијској Патријаршији, с обзиром на то да је поштовање Светог Сергија заједничко и у Русији и Сирији.

Група је следећег дана посетила света места Малулу и Седнају, где су поклонили икону Свете Ксеније Петроградске у манастиру Свете Текле. Архиепископ је истакао да је светитељка помогла многм људима у невољи као и монахињама манастира, које су показале бодрост и истрајност у најтежим временима.

Икона Арханђела Михаила такође је поклоњена цркви Светог Сергија и Вакха, која је изгубила све своје првобитне иконе које су терористи отели. Манастир Седнаја Пресвете Богородице добио је икону Светог Георгија Победоносца.

Делегација је затим посетила неколико других цркава и градова и поклонила икону Светог Александра Невског руској ваздухопловној бази Хмејимим.

Архиепископ Теофилакт је служио Божанску Литургију на Крстопоклону недељу у Подворју Руске Цркве у престоници Либана, где се молио посебно за јединство Цркве и заштиту од раскола и за мир у Украјини.

После Литургије руски архијереј је поклонио цркви икону Светог Николаја.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This