Izaberite stranicu

Дарко Лакетић, председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије и утицај на животну средину, коју је основала Скупштина Србије, учествоваће у четвртак у Риму на конференцији под називом “Уранијум: годину дана од IV комисије, садашњост и будућност”.

Лакетић ће, на позив организатора, италијанског удружења “Жртве осиромашеног уранијума” и Војне опсерваторије, као специјални гост представити досадашњи рад Комисије, с посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом.

Организатори су најавили учешће и министарки одбране и здравља Републике Италије, Елизабете Тренте и Ђулије Грило, као и председника IV комисије парламента Италије Ђанпјера Скануа.

На научном скупу посвећеном страдалим италијанским војницима који су боравили у мисијама на теренима бомбардованим НАТО пројектилима са осиромашеним уранијумом, говориће и адвокат и један од оснивача Војне опсерваторије Анђело Фјоре Тартаља, као и Доменико Леђеро, такође један од оснивача Војне опсерваторије у Оделењу италијанске одбране, који је Србији понудио помоћ и сву документацију на основу које су италијански војници, који су после учешћа у мисији на КиМ оболели од карцинома, добили спорове и одштету.

Извор: Новости

Фото И. Маринковић

Pin It on Pinterest

Share This