Izaberite stranicu

Немачки истраживач Фридер Вагнер објавио је књигу о оружју са осиромашеним уранијумом који су користиле Сједињене Америчке Државе, а у прикупљању доказа, како каже, помогли су му и Срби.

У књизи „Смртоносна прашина – направљена у САД: оружје са осиромашеним уранијом загађује свет“ Вагнер објашњава како су САД употребом осиромашеног уранијума контаминирале свет, а говори и о стратегији заташкавања коју заједно спроводе војска, индустрија и владе, као и неки медији и политичари.

Америчка војска активно је, како каже, користила 320 тона осиромашеног уранијума у Првом заливском рату 1991. против Ирака, а у другом 2003. чак 2.000 тона.

„У међувремену, (осиромашени уранијум) коришћен је током рата на Косову 1999. и у Босни 1995., а после тога и у Авганистану 2001. где се и данас користи“, рекао је Вагнер за Спутњик.

Упитан како је успео да докаже употребу ове муниције, Вагнер каже да су му помогли и Срби: „Дали су нам мапе са локацијама где је коришћен осиромасени уранијум“.

Додао је да група адвоката на Косову ради на тужби против НАТО зато што су се људи после рата тамо разболели или умрли. Стопа смртности повећала се за 20 до 30 одсто, а сваке године оболелих је све више. Дакле, они ће покушати да поднесу тужбу, рекао је Вагнер.

Како наводи, од око 2.000 италијанских војника у Ираку и на Косову, 109 је оболело од рака и умрло, а 16 породица од 109 преминулих је поднело тужбе и добило на суду.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This