Izaberite stranicu

Свјатејши Патријарх Илија говорио је недавно о великом значају црквеног појања за грузијску културу. На приказивању антологије грузијског духовног певања подсетио је да је молбу у овом смислу упутио и државним просветним властима.

„Замолио сам председника Владе да унесу црквено појање и народно певање у средњошколски курикулум. Председник ми је обећао да се то може очекивати,“ рекао је Патријарх на овом скупу одржаном у Патријаршији.

„Грузијско појање и црквена химнографија сачињавају значајни део грузијске културе … Верујем да ово неће бити једини корак и да ће бити још таквих корака у будућности,“ додао је Свјатјејши.

Представљању музичке антологије присуствовао је члан Парламента Мамука Бактадзе, који је навео да фолклорна друштва дају прилику за 800 деце широм Грузије да изучавају црквено појање и додао да ће се отворити седам нових школа у којима ће ђаци учити ово појање.

„Грузијско појање и полифонија у целини су наш јединствени допринос хришћанској цивилизацији и светској цивилизацији уопште“, рекао је он у интервјуу за грузијску телевизију.

Објављивање антологије црквеног и народног појања посвећено је 100-годишњици успостављања аутокефалности Грузијске цркве и 40-годишњици устоличења Патријарха Илије, прослављених 2017. године.

Извор: basilica.ro (са енглеског Инфо служба)

Pin It on Pinterest

Share This