Izaberite stranicu

Велик број румунских православних верника учествовало је у литији у част Животворног крста Господа нашег, а у одбрану права на живот, уређеној у недељу по улицама, и чак по прашњавим путевима источнорумунског села Јон Креанга.

Њих сигурно 1000  људи ишло је по брдовитом Мунчелу у литији „Пут Крста“, носећи крстове и црквене хоругве, појући великопосне песме и заустављајући се код сваког од 14 крстова у марамура стилу подигнутих дуж пута.

Међу поклоницима био је и један број чланова АТОР – Румунског православног омладинског удружења, који су носили заставе и мајице с порукама у одбрану живота, промовишући светост живота и право на живот нерођених.

Литија је почела у подножју брда Мунчелу, где је један број свештеника ове Архиепископије служио чин водоосвећења пре почетка  чесног хода. После једног сата свештенство и верници стигли су до врха брда где је стајао крст, одакле се пружао поглед на околна брда.

Њих је на врху брда дочекао и поздравио Његово високопреосвештенство Архиепископ Романа и Бакауа Јоаким, који се обратио поклоницима беседом о хришћанском личном крсту и о његовом значењу у делу жртве Христове. Литија је завршена ручком за вернике који је припремила архиепископијска Витлејемска пекара.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This