Izaberite stranicu

Осма Конференција српских националних организација из земаља почеће сутра у 17 часова у Београду, у просторијама Удружења новинара Србије, саопштили су из Српског савјета.

На Конференцији ће се разговарати о предлогу Стратегије очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, као и положају српског народа у домицилним државама.

 Учешће су потврдили сви чланови Конференције коју чине Савез Срба из Румуније, Удружење Срба из Хрватске, Национални савет Срба у Македонији, Удружење српског народа „Морача-Розафа“ из Албаније, Асоцијација „Ствараоци Републике Српске“ из Републике Српске, Заједничко веће општина из Вуковара, Национални савет Срба из Словеније, Самоуправа Срба у Мађарској и Српски национални савјет Црне Горе.

Поред чланова Конференције сједици ће присуствовати и представници Министарства спољних послова Републике Србије, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Народне скупштине.

У предлогу Стратегије која ће се наћи на дневном реду Конфренције, наведено је да се интереси српског народа не могу бранити искључиво у границама Србије, него да се мора дјеловати шире, што је једина могућност опстанка, тим прије што као народ чинимо јединствен идентитетски, језички, културни и религијски простор.

„Србима је потребна стратегија која ће спријечити да постојеће међудржавне границе у региону истовремено постану и етничке, језичке, вјерске и културолошке. Национална стратегија подразумијева отворену свијест за српско обједињавање за јединственим идентитетом, па српска повезивања треба да користе све моделе организовања који могу да надокнаде одсуство наше државне цјеловитости“ каже се, поред осталог, у документу.

Другог дана рада Конференције, у Прес центру Удружења новинара Србије, у 11 часова  одржаће се конференција за новинаре на којој ће учествовати представници свих српских националних организација из земаља региона, а медијима ће бити презентовани детаљи Стратегије очувања српског идентитета и националног јединства српског народа у региону, као и детаљи о положају српског народа у домицилним државама.

Извор:ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This