Izaberite stranicu

Сточари и представници удружења за заштиту природе и других са подручја Даниловграда, Шавника, Жабљака, Мојковца, Колашина и Бијелог Поља потписали су заједничку изјаву о заштити планине Сињавине на скупу који је 29. марта одржан у Даниловграду у организацији Удружења Бјелопавлића “Бијели Павле”.

Повод је, како се истиче, изражавање незадовољства због намјере Министарства одбране Црне Горе да милитаризује и контаминира простор планине Сињавине претварајући га у војну базу-полигон-стрелиште-отпад неупотребљиве војне технике, опреме и убојних средстава. Потписници изјаве позивају све појединце, организације и медије да дају подршку њиховој иницијативи за очување Сињавине.

Изјаву о очувању вриједности и заштити простора планине Сињавине преносимо у цјелости:

И  З  Ј  А  В  А

О очувању вриједности и заштити простора планине Сињавине

Ми, доље потписани и присутни на скупу организованом у Даниловграду, дана 29. марта 2019. године, поводом изражавања нашег незадовољства намјерама Министарства одбране Црне Горе да милитаризује и контаминира простор планине Сињавине претварајући га у војну базу-полигон-стрелиште-отпад неупотребљиве војне технике, опреме и убојних средстава, изјављујемо:

1. Изражавамо наше разочарење, незадовољство и неслагање са таквим намјерама Министарства одбране Црне Горе и снажно се противимо таквој иницијативи.

2. Подржавамо све активности које ће простор Сињавине и даље оставити на коришћење сточарима, као огромно пасиште за њихову стоку у катунском облику држања, што је вјековима и била, уз предузимање мјера и активности да се тај простор у будућности још више развија у пољопривредном смислу, а посебно његовом валоризацијом, кроз укључивање у савремене туристичке и спортско-рекреативне токове, уз очување и унапређење свих њених природних, културних, историјских…вриједности и ресурса, а све у складу са начелима и одредбама Просторног плана Црне Горе до 2020. г, КОЈИ НИ ЈЕДНОМ СВОЈОМ ОДРЕДБОМ НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ ВОЈНУ БАЗУ НА СИЊАВИНИ. НАПРОТИВ. Сињавина се дефинише као подручје које треба заштитити категоријом заштите регионални парк, односно парк природе по важећем закону.

3. Сигурни да је овакав приступ заштити, очувању и развоју свих потенцијала и ресурса Сињавине, на начин како га ми схватамо и предлажемо, у интересу свих општина које гравитирају подручју Сињавине, рачунајући у општину Даниловград, као и цјелокупне Црне Горе, а посебно сјеверног, те свих њених грађана, позивамо све појединце и организације, а посебно еколошке, природњачке, сточарске, спортске, културне, традиционалне…, као и све медије, да дају подршку нашој иницијативи из ове изјаве, како би надлежни органи увидјели сву погубност своје намјере за милитаризацију Сињавине, а како би такве намјере и активности, у хитном поступку обуставили, у интересу заштите и очувања природних вриједности Сињавине, а на добробит грађана Црне Горе и свијета.

4. Посебно апелујемо на челнике Министарства пољопривреде и руралног развоја, Министарства одрживог развоја и туризма, Министарство економије, као и на руководства општина чији грађани полажу права на коришћење Сињавине и издижу са својим „благом“ на Сињавину, као институција у чијој надлежности је заштита и унапређење природних ресурса и потенцијала Црне Горе, да не дају бланко подршку иницијативи Министарства одбране Црне Горе за милитаризацију Сињавине, пошто такав мандат нијесте добили од грађана који су Вас бирали, него прије коначне одлуке консултујте своје грађане. Сигурни смо да ће те подржати ову иницијативу и доносити одлуке по властитој савјести, а у интересу грађана и институција на чијем сте челу, а највише у интересу природе и масива Сињавине.

5. УЧИНИМО СВИ ЗАЈЕДНО НАЈВИШЕ ШТО МОЖЕМО ДА ЗАШТИТИМО СИЊАВИНУ И УНАПРИЈЕДИМО ЊЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ И ПОТЕНЦИЈАЛЕ. САЧУВАЈМО ЈЕ И ОСТАВИМО НЕШТО И ЗА БУДУЋЕ НАРАШТАЈЕ!

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This