Izaberite stranicu

Библиотека Матице српске је на основу грађе из својих збирки приредила електронску изложбу поводом јубилеја штампаних србуља.

Србуље су штампане књиге на српскословенском језику, српске инкунабуле и палеотипи, православне црквене и верске књиге штампане од XV до XVII века. Српскословенске књиге које припадају српском штампарству штампане су у домаћим штампаријама (на Цетињу, у Горажду, манастирима Рујну, Грачаници, Милешеви, Мркшиној Цркви, Београду и Скадру) и венецијанским, а постоје и српскословенске књиге настале у румунском штампарству. Познато је 39 издања српскословенских књига из српских штампарија и 2 из румунских.

БМС је највећа збирка србуља. У њој се налази 30 српскословенских издања из српских штампарија са укупно 143 примерка и 1 привезом (укључујући и одломке) и 2 румунска издања у три примерка.

Ове године навршава се 500 година Служабника горажданског из 1519 (1520?) и Служабника Божидара Вуковића из 1520 (1519?), 480 година Октоиха петогласника грачаничког из 1539. и Молитвеника Божидара Вуковића из 1539, 450 година Псалтира Јеролима Загуровића из 1569. и 370 година Триода цветног Јована Светогорца из 1649.
Електронски каталог изложбе садржи описе штампаних издања србуља и хронолошки преглед литературе са сигнатурама. Аутори изложбе су мр Душица Грбић и Александра Драпшин, а уредник је Селимир Радуловић.

Поставка се може погледати у јавном каталогу од 1. априла до 6. маја 2019. и на сајту Библиотеке http://www.bms.ns.ac.rs/izlozbe/izlozba290.pdf

 

 

Извор: Библиотека Матице српске

Pin It on Pinterest

Share This