Izaberite stranicu

2.300 тацни са стотинама хиљада изломљених фрагмената фресака из Преображењске цркве у Великом Новгороду тренутно се чувају у Новгородском музеју. А сада научници планирају да обнове фреске.

„Број је невиђен – скоро 260.000 фрагмената. И све то од Теофана Грка!“ – прокоментарисала је пројекат шеф Центра за обнову монументалних слика Тамара Анисимова за агенцију РИА-Новости.

Фреске Светог Теофана Грка из Преображењске цркве сматране су изгубљеним све до 1970-тих, када је совјетски историчар и археолог Михаил Каргер почео ископавања у олтару и нашао древни под из 14. века под дубоким слојем песка, а који је насут у 17. веку да би се поравнао под. Он је открио делове фресака срушених са зидова током средњовековних обнова када су коришћене за попуњавање.

Свети Теофан се сматра највећим иконописцем у историји Руске Цркве. Живео је у 14. веку и сматра се да је био наставник великог Светог Андреја Рубљова. Његова дела су преживела само у цркви Христа Спаситеља у Великом Новгороду.

Већина делова фресака ове цркве остале су закопане испод пода, јер су коришћене за пуњење, у централном делу цркве, па ипак биће извађене од стране стручњака.

Захваљујући новим технологијама, могуће је не само да се фрагменти раздвоје и класификују, већ и да се ради на успостављању познатих фресака. Сви откривени фрагменти су помоћу компјутера скенирани и сад се склапају у једну слику. Остаје још посао за стручњаке – да залепе све делове заједно, у складу са програмом.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This