Izaberite stranicu

Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити

Свештенослужитељи Епархије зворничко-тузланске походили су 26. марта 2019. године место изнад мајевичког села Горња Трнова на којем је пре две деценије пронађено тело Зорана Радосављевића, српског пилота који је живот положио за ближње своје у току НАТО агресије на нашу отаџбину.

Испред споменика јунаку Зорану Радосављевићу служен је парастос. Црква је узнела молитве за човека који се борио са 24 непријатељска авиона и у тој борби положио свој живот. Тог дана пре двадесет година Зоран Радосављевић и његов колега пилот Слободан Перић узлетили су са аеродрома у Батајници. Иако знатно ослабљени, због неисправних система на њиховим авионима, два хероја су свесно ишли да бране свој народ и отаџбину. Зоран је у то време био најмлађи пилот ловац 204. авијацијског пука РВ Војске Југославије.

Данас још увијек громко одјекују његове речи упућене мајци непосредно пред погибију: – Шта је човјек ако изгуби своју домовину? Ми пилоти морамо да преузмемо први удар на себе и тако спасемо бар неко дете у овој земљи.

Својим сведочанством приносећи себе као жртву живу херој се уткао се у речи Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити.

– Чувајући од заборава Зорана и његову жртву сваког марта ћемо се сабирати око места његовог страдања, снажећи се његовом храброшћу, дивећи се његовом подвигу и исповедајући веру да ће Господ свима дати по делима њиховим у Последњи Дан, поручили су свештници Епархије зворничко-тузланске.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This