Izaberite stranicu

Одјељење за друштвене науке Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори покреће Философску трибину Conditio humana, у петак, 29. марта, у 19.00 часова у књижари Матице српске у Подгорици.

Тема прве Трибине је  Електрификација Платонове пећине и на њој ће говорити проф. др Драго Перовић (Платонова дигитална пећина) и доц. др Душан Крцуновић (Платонова философска спелеологија).

Платонова алегорија или парабола пећине, на почетку 7. књиге Државе, представља један од најпознатијих и најчувенијих текстова из историје европске философије.

Необична прича о заточеницима свијета сјенки и илузија од којих један успијева да се домогне сунца и слободе, а чији славодобитни повратак у пређашње пребивалиште носи ризик губитка живота, није само увод у Платонову философију, па ни философију као такву, већ прича о људској култури, умјетности, науци, образовању, друштву, политици, психологији…

Философска, књижевна, сликарска и филмска тумачења, рецепције и обраде алегорије пећине неисцрпни су, као, уосталом, и саме Платонове слике, симболи и метафоре којим је исписана ова прича.

Недавно преминули редитељ Бернардо Бертолучи у свом филму Конформист, рађен по истоименом роману Алберта Моравије, користио је мотиве Платонове алегорије. Тиме је отворио могућност једног новог тумачења алегорије у ери технологије и глобализације.

То је био један од повода да Одјељење за друштвене науке започне серијал својих трибина Conditio humana управо са свјесно двосмисленом „електрификацијом“ Платонове алегорије пећине.

 

Pin It on Pinterest

Share This