Izaberite stranicu

На двадесету годишњицу НАТО агресије на наш народ и нашу земљу, 24. марта, на Пачисту недјељу Часног поста посвећену Светом Григорију Палами, Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије служио је у Храму Светог Саве Српског у Паризу Свету архијерејску литургију и парастос жртвама НАТО злочиначке агресије.

,,Само ће смирени човјек видјети лице Божије, јер без смирења нема спасења“, поручио је у бесједи, којом се обратио сабранима на Светом богослужењу, владика Методије.

Тумачећи данашње Јеванђеље, када је Исусу Христос у Капернауму исцјелио одузетог човјека кога су четворица пријатеља спустили кроз кров куће у којој је Христос проповједао, владика је казао да, по Светоме писму, нико не зна шта је у човјеку осим духа човјечијег и онога који је тај дух удунуо у душу људску и човјек постао душа жива. Истакао је да људи од овога свијета гледају само оно што је спољашње, а не оно што је дубље, унутрашње и томе дају приоритет.

Владика је казао је да је и данас Исус у Капернауму и да је и овај Храм Светог Саве у Паризу дом Духа Светога утјешитеља.

“И Христос је овдје, као онда у Капернауму. Ми смо раслабљени, узети и наше душевне моћи су узете и раслабљене и не можемо чинити добра дијела. И четворица нас носе, само овога пута четворица јеванђелиста. Носе нас пред Исуса кроз кров разваљујући га и прокопавајући”, казао је владика Методије.

Објаснио је да је кров наш ум који наткривљује све оно што је у нама, и као што кров покрива цријеп земаљски, тако је и наш ум прекривен свакодневним житељским земаљским бригама и послом:

“И то јеванђелисти раскопавају, и дубоко нас спуштају, и то значи да стичемо смирење, јер само ће нас оно спасити. Без смирења, као што кажу свети оци, нема спасења. Само тада ћемо и ми чути глас Христов и Господ ће нас излијечити.”

Подсјетио је Епископ Методије на молитву Светог Јефрема Сирина, коју читамо за вријеме Великог поста, у којој, између осталог, молимо за цјеломудреност и дух смиреноумља. Појаснио је да је цјеломудреност оно најдубље мјесто у човјеку гдје сједи Исус, а смиреноумље рађа трпљење и даје круну и смисао нашега живота.

Послије одслуженог парастоса, владика Методије је пожелио сабранима у овом светом храму мир, благослов и љубав Божију. Мир који су сви, на овој Светој литургији, понијели раскопавши кров, како каже Јеванђеље, житељских брига и послова ушавши у дубину срца свога: “Тамо нас је дочекао и исцјелио Христос, а то нам је највише својим животом, показао Свети Сава и Свети Григорије Палама који је силазио у најдубље дубине бића свога, као и они који су били сљедбеници тог исихастичког покрета и сви православни хришћани.”

Говорећи о онима којих се данас сјећамо, пострадалих у безумноме бомбардовању недужних људи цијеле једне земље, владика је казао да су они који су нас бомбардовали  мислили да ће тиме нешто постићи а само су направили велико зло.

Преосвећени је подсјетио на ријечи Патријарха српског г. Иринеја изговорене на скупу у Славонији (Хрватској), у којима говори да је на том поднебљу са хрватским народом живио велики број нашег народа и да су у међусобном убијању сви мислили да су побиједили онога другога, а у ствари сви заједно под земљом почивају а над тим простором остао је само да лебди епитет зла.

“То је оно што очекује све будуће генерације, да својим животом, миром, благословом Божијим разграђују то зло које је настало, не да га умножавају и настављају. И то је једини програм који нама Јеванђеље преписује и то је једини лијек за душу нашу, да будемо прави хришћани – светосавци и да опраштамо” , поручио је Епископ диоклијски г. Методије.

Весна Девић

Извор: Фејсбук Хаџи Жељко Кешељевић

Pin It on Pinterest

Share This