Izaberite stranicu

На данашњи дан, 23. мартa 1919. године Бенито Мусолини основао је у Милану Фашистичку партију. Створио фашистичку државу коришћењем личне харизме, апсолутном контролом медија и прогоном политичких противника.

Бенито Мусолини био је италијански политичар, новинар и вођа Националне фашистичке стране, који је управљао Италијом као премијер од 1922. године све до своје смјене 1943. године. Био је једна од кључних личности у образовању фашизма. Убијен је од стране партизана, а његово тијело су “изложили” на тргу у Милану.  Мусолини је 1912. године био један од водећих чланова Националног директората Италијанске социјалистичке партије. Избачен је из чланства Италијанске социјалистичке партије због свог противљења ставу партије о неутралности у Првом свјетском рату. Касније је основао фашистички покрет. Послије марша на Рим октобра 1922. године постао је најмлађи италијански премијер у историји. Након што је уништио сву политичку опозицију користећи своју тајну полицију и забрањивањем радничких штрајкова, Мусолини и његови фашистички следбеници су учврстили власт низом закона којим су преобразили државу у једнопартијску диктатуру.

Мусолини је од 1939. године покушавао да одложи велики рат у Европи барем до 1942. године. Он се 10. јуна 1940. године придружио Хитлеру и увео Италију у Други свјетски рат, мада је био свjестан да Италија није имала војних капацитета да води дуги рат против Француске и Уједињеног Краљевства. Мусолини је вјеровао да ће, након неизбјежног мира са Француском, Италија да добије територијалне уступке од Француске и да потом сконцентрише своје снаге на велику офанзиву у Египту, гдје су снаге Уједињеног Краљевства и Комонвелта биле бројчано слабије од Италијана. Рат се надаље одвијао веома неповољно по Италију, па је јула 1943. године, убрзо по савезничком искрцавању на Сицилији, Велико фашистичко вијеће гласало против њега, а краљ Виторио Емануел III је следећег дана наредио да се Мусолини ухапси. Мусолини је спашен из затвора десантом на Гран Сасо које су извеле њемачке специјалне снаге. Затим је постао је вођа Италијанске социјалне републике, сателитског режима нацистичке Њемачке у сјеверној Италији. Крајем априла 1945. године, када је потпуни пораз био на прагу, Мусолини је покушао да побјегне на сјевер, али су га ухватили и ликвидирали италијански партизани. Њему и његовој љубавници су прочитали смртну пресуду, ставили су их уз зид и стријељали. Његово тијело је однесено у Милано гдје је било објешено, заједно са његовом љубавницом Кларом Петачи и осталим фашистима који су заробљени од стране партизана.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This