Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је данас у Београду, на Међународној конференцији „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва”, која се одржава поводом 20. годишњице од НАТО агресије, да Балкан није никада био прилепак Европе, већ њен родитељ, ове модерне и западне Европе.

„То треба тако да и остане”, нагласио је.

Осврнуо се и на време бомбардовања Србије и Црне Горе рекавши да је у том периоду био на Косову по благослову патријарха Павла и сахрањивао оне који су тамо изгубили своје животе.

„Био сам живо присутан у свим тим збивањима и знам какво је то несрећно стање било које се завршило овим међународним злочином да се та жила куцавица српског народа прогласи за независну државу уз признање једне групе разбојника који су срам часног и честитог албанског народа”, истакао је.

Амфилохије је додао и да је у том периоду схватио да ово што се данас догађа са Европом, на челу са НАТО-ом, није ништа ново, већ наставак Крсташких ратова, Наполеоновог покушаја освајања света, као и наци-фашистичке окупације.

Међународна конференција „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва”, поводом 20. годишњице од НАТО агресије, отворена је јутрос у Дому војске, где ће у наредна два дана говорити више од 200 гостију из 45 земаља.

Конференцију је отворио министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић који је том приликом рекао да агресије није трајала 78 дана већ да траје и данас и да се последице још осећају.

У Београду се данас и сутра одржавају бројне комеморативне активности поводом 20 година агресије НАТО-а, које организују Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала, СУБНОР и Друштво српских домаћина.

Мимо међународне конференције, биће одржана и изложба фотографија и докумената, такође у Дому војске, као и међународна смотра документарних филмова о агресији у Југословенској кинотеци (22. и 23. март).

Такође је у плану да се одржи и међународни меморијални маратон Храм Светог Саве — Хиландар, Атос, који ће стартовати тачно на дан почетка бомбардовања, 24. марта.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This