Izaberite stranicu

У години обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве, са благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја и подршком Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Србије, Телевизија „Храм“ је организовала 21. марта свечану духовну академију у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару са жељом да омогући ученицима гимназија да дају свој допринос том значајном јубилеју.

Ученици београдских гимназија формирали су јединствен хор у чијем су се извођењу чуле најлепше духовне и родољубиве песме. Кроз драмске делове програма у режији Божидара Ђуровића гимназијалци су подсетили на најзначајније личности и најважније историјске догађаје у историју Српске цркве.

У оквиру свечане духовне академије „Гимназијалци својој Цркви“ награђени су и најбољи радови ученика на литерарном и ликовном конкурсу на тему „Осам векова аутокефалности Српске православне цркве“.

– Ово је био својеврстан час црквене и националне историје на коју су нас подсетили београдски гимназијалци. Ово је само прва у низу манифестација коју Телевизија „Храм” Архиепископије београдско-карловачке организује у години када прослављамо осам векова постојања Српске православне цркве, изјавио је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, главни и одговорни уредник Телевизије „Храм”.

Свечаној академији су присуствовали: Његово преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, главни секретар Светог архијерејског синода Српске православне цркве протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, ректор Богословије Светог Саве у Београду протојереј-ставрофор др Драган Протић и в.д. директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.

Извор: ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This