Izaberite stranicu

У Савету о правима човека Организације уједињених нација представник Светског руског народног сабора у Женеви протојереј Михаило Гундјајев излагао је о кршењу права верних и гажењу верских слобода у Украјини. Он је изразио дубоко жаљење због грубог мешања државних органа Украјине у унутарњи живот Украјинске Православне Цркве. Предавач је истакао да је тзв. Православна Црква Украјине створена у децембру 2018. године спајањем непризнатих у православном свету верских организација. Затим је 21. децембра 2018. г. Врховна рада Украјине у интересу те ПЦУ усвојила дескриминишући закон број 5309, који је сачињен у циљу лишавања историјске Украјинске Православне Цркве њеног законског назива под изговором да се њени управни органи налазе у Русији.

Протојереј Михаило Гундјајев је истакао да је канонска Украјинска Православна Црква у потпуности независна установа, а да је са Московском Патријаршијом повезују искључиво историјске и духовне споне. Уз то, она је Црква украјинског народа, регистрована у складу са законодавством Украјине и столица јој се налази у граду Кијеву.

Високи руски свештеник је истакао да  споменути украјински закон крши право на слободу вероисповедања и дискриминише милионе грађана Украјине који припадају канонској УПЦ. Осим тога, тај закон није у складу са Уставом земље, Универзалном декларацијом о правима човека, Међународним пактом о грађанским и политичким правима.

Извор: Московска Патријаршија (са руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This