Izaberite stranicu

У недељу 17. марта прослављена је Недеља православља која означава сећање на Седми васељенски сабор и победу икона. Ове године је већ петнаести пут заредом одржан Свеправославни сусрет хорова, на коме су сви православни хорови из Минхена имали прилику да се представе пригодним репертоаром.

Организатор Свеправославног сусрета хорова је Институт за православну теологију на Лудвиг Максимилијан Универзитету, а домаћин овогодишњег сусрета је била Румунска православна црква.

На почетку сусрета бројне госте је поздравио протојереј ставрофор др Александру Нан, који је указао на важност свеправославног јединства у овим тренуцима у којима се Православна црква суочава са многим искушењима.

Хор Српске православне црквене општине Минхен наступао је под диригентском палицом Јелене Стојковић, и извео је три композиције: „Хвалите Госопода“, „Херувимску песму“ и „Тебе Бога хвалим.“

Херувимска песма у извођењу црквеног хора при храму Светог Јована Владимира

Поред хора Српске православене цркве представили су се и хорови Румунске православне цркве, Руске цркве Московског патријархата, Руске заграничне цркве (који су се представили у неколико наврата), Грузијске цркве, Јерменске апостолске цркве,  Антиохијског патријархата, Бугарске цркве, као и Васељенске патријаршије.

Хор Руске православне цркве, Московског патријархата, отпевао је песму „Вера наша“ од Владике Николаја Велимировића на српском језику.

Програму је присуствовало многобројно свештенство и монаштво свих помесних православних цркава које имају своје заједнице у Минхену, а протојереј Предраг Гајић, протојереј ставрофор Слободан Милуновић и протојереј ставрофор Ђорђе Трајковић представљалу су Српску православну цркву.

После завршетка програма, домаћини су уприличили пријем са богатим послужењем за све учеснике и госте.

Извор:Српска православна црква Минхен

Pin It on Pinterest

Share This