Izaberite stranicu

На данашњи дан, 21. марта 1963. године трансфером 27 последњих заточеника затворен је Алкатраз, по максималној безбједности чувени затвор у заливу Сан Франциска у којем је некада био затворен гангстер Ал Капоне.

Најпознатији амерички затвор био је осмишљен тако да је могао да прими најопасније криминалце тога времена. Острво Алкатраз или како је популарно названо Стијена, налази се на средини залива Сан Франциско у Америци, држава Калифорнија. На почетку је служило као мјесто за свјетионик, а затим као војна тврђава да би постао војни и федерални затвор што је и био све до 1963. године када је постао национално излетиште. Данас је Стијена историјско мјесто под контролом националних паркова Америке и отворено је за туристе. Први Европљанин које је открио острво 1775. године био је Хуан Де Ајала. Он га је назвао Острво пеликана. Откриће злата 1848. године у Калифорнији учинило је да се хиљаде бродова упути у залив Сан Франциска што је условило хитну потребу за свјетиоником. Послије 56 година употребе Алкатраз свјетионик је угашен, јер је одлучено да се ту направи затвор. Због природне изолованости на средини залива, окружен хладном водом и врло немирним морем Алкатраз је 1906. године почео да се користи као војни затвор који је могао да прими 302 затвореника. Алкатраз је био први војни затвор за осуђене на дужи временски период и врло брзо је стекао репутацију изузетно строгог објекта. Због пораста криминала широм Америке у априлу 1934. године, Алкатраз је добио потпуно нов изглед прилагођен цивилним затвореницима. Замијењене су металне шипке на ћелијама. У сваку ћелију је уведена струја, а сви тунели који су служили у разне сврхе на острву су зацементирани да би се избјегла и најмања могућност да их затвореници искористе за бјекство са острва. Специјалне галерије које су користили стражари окруживале су затворски блок. Направљене су тако да затвореници нијесу никако могли да им приђу, а стражари у њима су могли лако да реагују пушкама којима су били наоружани.

У 29 година, колико је острво било затвор, 34 затвореника је било умијешано у 14 покушаја бјекства. Седам их је убијено у покушају бјекства, два су се удавила, а остали су ухваћени и враћени на издржавање казне. Најнасилнији покушај бјекства догодио се 1946. године и назван је „Битка за Алкатраз“. У том покушају три затвореника и два стражара су погинула а над 2 затвореника због учествовања у том покушају извршена је смртна казна.  Ипак најпознатији покушај бјекства догодио се 11. јуна 1962. године у којем су учествовали Франк Морис и браћа Англи. Са њима у групи био је и Ален Вест који није успио да стигне на вријеме на договорено мјесто и на основу чије приче је ФБИ вршио истрагу, а филмски продуценти касније снимили филм „Бјекство из Алкатраза“. У званичном извештају стоји да затвореници нијесу успјели да побјегну и да су се удавили у леденим водама залива Сан Франциско, али сумња у такав крај постоји и данас.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This