Izaberite stranicu

Увјерљиве сцене бомбардовања Београда, кадрови разорене престонице у пламену, али и гранатирање болнице пробудиле су синоћ емоције и сјећање публике у Сава центру у Београду на премијери филма „Балканска међа“ руског редитеља Андреја Волгина.

Прије почетка премијере, црвеним тепихом прошетали су глумци Милош Биковић, Александар Срећковић, Гојко Митић, Миодраг Радоњић, Александар Радојчић, Милена Радуловић и руски дио глумаца предвођен Антоном Пампушним.

Руско-српска акциона драма, настала на основу стварног догађаја, прати групу некадашњих руских специјалаца који добијају тајни задатак да заузму стратешки важан аеродром прије НАТО трупа и чувају га док не стигне руска војска.

– Основа овог филма јесте десант руских специјалних јединица на аеродром Слатина у Приштини који се одиграо 12. јуна 1999. године. Око тога смо исплели причу која је вођена нашом слободом да тумачимо тај догађај. Неке историјске елементе смо искористили, јер у филму не можете да испричате све што се десило, али смијете да искористите истинит емотивни утисак и да га уткате у причу. Надам се да ће „Балканска међа“ бити подсјетник генерацијама које долазе да обрате пажњу на тај догађај – казао је копродуцент и глумац Милош Биковић.

Публика је била потресена сценама иживљавања тзв. ОВК над српским становништвом, а документарни снимци од прије 20 година никога нису оставили равнодушним. Осим потресних сцена бомбардовања, рата и насиља на платну су се водиле и  унутрашње борбе ликова.

Ипак, усред ратног ужаса очврснуло је пријатељство полицајца Вука (Милош Биковић) и његовог колеге Фадиља (Александар Радојчић), а родила се и љубав између медицинске сестре Јасне (Милена Радуловић) и руског специјалца Андреја (Антон Пампушни).

Филм ће од четвртка публика моћи да гледа и у руским и српским биоскопима.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This