Izaberite stranicu

У Савету о правима човека Организације уједињених нација, представник Светског руског народног сабора у Женеви протојереј Михаило Гундјајев говорио је о кршењу права верних и гажењу верских слобода у Украјини.

Он је изразио дубоко жаљење због грубог мешања државних органа Украјине у унутарњи живот Украјинске православне цркве. Отац Михаило је истакао да је тзв. Православна црква Украјине створена у децембру 2018. године спајањем непризнатих у православном свету верских организација. Затим је 21. децембра 2018. г. Врховна рада Украјине у интересу те ПЦУ усвојила дескриминишући закон број 5309, који је сачињен у циљу лишавања историјске Украјинске православне цркве њеног законског назива под изговором да се њени управни органи налазе у Русији.

Протојереј Михаило Гундјајев је истакао да је канонска Украјинска православна црква у потпуности независна установа, а да је са Московском патријаршијом повезују искључиво историјске и духовне споне. Уз то, она је Црква украјинског народа, регистрована у складу са законодавством Украјине и столица јој се налази у граду Кијеву.

Високи руски свештеник је истакао да споменути украјински закон крши право на слободу вероисповедања и дискриминише милионе грађана Украјине који припадају канонској УПЦ. Осим тога, тај закон није у складу са Уставом земље, Универзалном декларацијом о правима човека, Међународним пактом о грађанским и политичким правима.

Извор: Московска патријаршија (са руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This