Izaberite stranicu

На данашњи дан, 20. марта 1881. године на улцињским бродовима први пут су истакнуте црногорске поморско–трговачке заставе. Како су то тражили улцињски бродари, била је то тробојка са круном и малим крстом, која је била у употреби све до краја Првог свјетског рата. Због смрти руског цара Александра II, светковина на улцињском пристаништу поводом истицања црногорске поморско трговачке заставе била је скромна.

Пансловенске боје, црвена, плава и бијела, су боје које се налазе на заставама већине словенских држава и народа. Оне симболизују заједничко поријекло словенских народа. Поријекло ових боја је у пансловенском покрету који је настао у XIX вијеку у Европи. Све три боје на застави данас имају Чешка, Словачка, Русија, Словенија, Хрватска, Србија, као и још десетине регија у Русији, Украјини и Бјелорусији…, а кроз историју су је имале Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, СФРЈ и њене четири републике, Чехословацка, Пољска ( за вријеме Јануарског устанка), Руска Царевина….

Црногорска застава је била тробојка са водоравним пољима црвене, плаве и бијеле боје. За вријеме владавине књаза и краља Николе I Петровића Његоша, на црногорској тробојци налазио се и грб државе, који је био идентичан грбу династије Петровић Његош, као и слова Н. I.  А те заставе се могу видјети и на сликама на којима је приказано проглашење Црне Горе за краљевину. Црвена, плава и бијела боја на црногорској застави воде традицију српских националних боја.

У вријеме Књажевине и Краљевине Црне Горе постојале су три врсте цивилних застава: народна – тробојка без апликација, дворска – тробојка са државним грбом и застава суверена (књаза или краља) – тробојка са грбом и сувереновим иницијалима Н. I. Војне или ратне су имале умјесто тробојке црвену подлогу (четна, алај барјак…) У вријеме СФРЈ комунисти нијесу мијењали заставу Црне Горе већ су умјесто грба ставили петокраку  на црногорску тробојку. Застава СР Црне Горе са петокраком у средини је била републичка застава од 1945. године до 1993. године, када је одлуком Скупштине Републике Црне Горе скинута петокрака и промијењена нијанса плаве боје. Као таква била је застава Републике Црне Горе од 1993. године до 2004. године, када је замијењена актуелном заставом.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This