Izaberite stranicu

На споменик киднапованих и убијених Срба у Великој Хочи данас је постављен нови крст, након што је недавно срушен крст који је на овом споменику постављен 2009, извјестила је за Радио Светигору Оливера Радић из Ораховца.

Крст су освештали парох великохочански протојереј-ставрофор Миленко Драгићевић и парох ораховачки јереј Веља Стојковић. Благосиљању и постављењу новог крста присуствовали су представници Привременог органа општине Ораховац, Негован Маврић, предсједник Удружења киднапованих и убијених Срба из Ораховца, чланови породица киднапованих и убијених, директор, наставно особље и ученици ОШ “Светозар Марковић”, мјештани Ораховца и Велике Хоче.

Средства за израду новог крста, који је идентичан првобитном, обезбједила је организација “Амићи ди Дечани” (Пријатељи Дечана).

Оливера Радић, новинар из Ораховца за Радио Светигору подјсећа да је застава државе Србије која се вијорила на јарболу изнад споменика, до сада три пута скидана, али да се по први пут догодило да са споменика вандали баце и поломе крст. Она истиче да је присуство великог броја дјеце симболична порука коју житељи овог краја шаљу да упркос страдању и данас у Великој Хочи и Ораховцу има српске дјеце.

На спомен-обиљежју Србима у Великој Хочи, који су киднаповани и мучки убијени током сукоба на Косову и Метохији, албански ектремисти у ноћи између 6. и 7. марта, поломили су крст и оборили јарбол са заставом Србије.

Pin It on Pinterest

Share This