Izaberite stranicu

После десет година у манастиру Лелић, задужбини Светог владике Николаја и оца му Драгомира, Његово преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин служио је свети чин монашења. У навечерје Недеље православља, на предлог игумана Георгија (Мићића), искушеник Милан (Девић) примио је монашки постриг и постао монах Герасим.

– Јесмо ли ми народ Светог Саве, царског сина који је постао монах? И не само он, већ и мноштво светитеља Божјих широм српске земље. Мајке су давале своју децу у манастире и радовале се, благодарећи што су свој пород предале Христу у лику монашког чина. Браћо и сестре, колика је то радост пред Богом, које данас тако мало има! Оче Герасиме, на савест ти стављам речи ове књиге (Требника). Слушај и поштуј свог духовног оца! радујмо се и веселимо вечерас! Поред светих моштију владике Николаја, а у близини оца Јустина, монашимо једног човека да иде путем Божјим и анђелским. Верујем да ће бити добар и послушан у свему, рекао је владика Милутин и позвао све да се моле за оца Герасима да му Господ подари снаге у његовом подвигу.

Владика је заблагодарио игуманији манастира Ћелије мати Гликерији и њеним сестрама што су дошле да духовну радост умноже.

Отац Герасим, нови сабрат лелићке обитељи, рођен је 1965. године у Какњу као Милан Девић. Више година као искушеник био је у манастирима Острог и Лелић.

Извор: Епархија ваљевска

 

 

Pin It on Pinterest

Share This