Izaberite stranicu

На данашњи дан, 19. марта 1815. године Швајцарска је призната као неутрална држава.

Швајцарска је настала као конфедерација три пракантона 1291. године на централном подручју данашње Швајцарске. Временом су у ту конфедерацију улазили нови кантони. Име Швајцарске потиче од Кантон Швица, који је био један од оснивачких кантона. Након појаве протестантизама и Мартин Лутера, стање се драстично промијенило у Швајцарској. Реформација је тада била главна тема у неким кантонама. Реформација Цириха се под Цвинглијем драстично проширила до Женеве. Настале су тензије међу кантонима. 1541 године је дошло до појаве реформације у Женеви. Због реформације је почео грађански рат између протестаната и католика. Швајцарска је послије више битака изборила, 1648. године, самосталност од Римско-њемачког царства и изградила традицију неутралности, али и добрих плаћеника.

1798. година француска војска је под Наполеоновим водством заузела Швајцарску а Наполеон је основао шест нових кантона (Сент Гален, Граубинден, Аргау, Тургау, Тићино и Во). После пада његове власти, 1813. године, Швајцарска је добила свој први устав, којим је уведена Хелветска Република. Конфедерално уређење је било укинуто и држава је постала унитарна, а кантони су постали обичне административне јединице. Овај потез је наишао на снажан унутрашњи отпор, али треба примијетити да то указује на то да је Швајцарска сматрана у Европи као једна цјелина. Конфедерација је временом губила међународноправна својства, што је процес који траје готово од самог оснивања.

На Бечком конгресу 1815. године границе Швајцарске су проширене више ка западу. Тако су се три нова кантона (Женева, Вале и Нешател) придружили Швајцарској. Осим проширење на конгресу, Швајцарској је била гарантована независност од свих великих сила. Швајцарска је постала модерна конфедерација. Берн је постао сједиште парламента. Швајцарски устав је до данас два пута верификован .1971. године Швајцарци су одобрили женама право да гласају, а 1979. године, Кантон Јура је добио послије више демонстрација свог становништва,  независност од кантон Берна . Тако је постао кантон Јура најмлађи кантон Швајцарске.Швајцарска је послије референдума, постала чланица Уједињених нација 2002. године. Временом се Швајцарска искристалисала у данашњем облику, посебно од 1848. године, а постала је позната по мултикултурном друштву и јакој економији.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This