Izaberite stranicu

На данашњи дан, 19. марта 1982. године почињу прва непријатељства на Фолкландима и прерастају у рат.

Фолкландска острва су име добила по Фолкландском мореузу, који се налази између два главна острва архипелага. Име мореузу дао је британски морепловац Џон Стронг 1690. године у част његовог патрона Ентони Карија, фолкландског висконта. Касније је и цијели архипелаг добио то име. Титула фолкланског висконта је шкотска племићка титула, а сама ријеч фолкланд се односила на један вид власништва над земљом из времена англосаксонске Британије. Шпанско име архипелага Малвинска острва долази од француског назива за острва а тим именом их је крстио француски морепловац Луј Антоан де Бугенвил 1764. године у част првих познатих насељеника из бретонске луке Сен Мало. Након Фолкландског рата, британска власт тај назив сматрају увредљивим. У српском језику острва се још називају и Фокландска, што је настало транскрипцијом дублетног изговора у енглеском језику.

Главни град острва је Стенли (око 2000 ст.). На острвима живи око 3000 становника. Геолошки, острва припадају Патагонији, покрајини у Аргентини. Гајење оваца и прерада вуне је главно и најважније занимање. Власт је у рукама гувернера, кога бира Парламент Велике Британије. Први истраживач који је 1592. године стигао на острва био је Џон Дејвис. Холандски поморац Себалд ван Верт, приликом посјете острвима, назвао их је острва Себалд. Године 1764. Источно острво насељавају Французи, а Западно Британци. Шпанија је купила острва од Француске краљевине, а британски досељеници одлазе. Године 1816. Аргентина је заузима острва и проглашава суверенитет над острвима. Британија враћа острва 1833. године и до средине XX вијека, Фолкландима управљају и Британци и Аргентинци. 1960. године почињу преговори под окриљем Уједињених нација око надлежности над острвима а 1982. године Аргентинска војска заузима комплетна Фолкландска острва, али их Британци враћају под своју управу. Коначно, 1992. године геолози откривају нафту и природни гас у околини острва. Након овог открића Аргентина и Уједињено Краљевство су потписали споразум о сарадњи и заједничким истраживањима ових територија.

Фолкландски рат је вођен 1982. године између Аргентине и Уједињеног краљевства за превласт око Фолкландских острва. Та су острва британска колонија али Аргентинци их сматрају својом територијом (Малвинска острва). То био први рат који је видио активно учешће поморских снага послије Другог свјетског рата.

Прва непријатељства почињу 19. марта 1982. године када се група Аргентинаца искрцава на острво Јужна Џорџија. У априлу аргентинске инвазијске снаге искрцавају се и освајају Фокланде. Одмах идући дан британски премијер, Маргарет Тачер, наређује војни одговор за преузимање острва. Аргентински авиони нападају британске бродове који се приближавају острвима док авиони британске морнарице бомбардују главни град архипелага Стенли. Догађај са највише погинулих дешава се када британска подморница потапа аргентинску крстарицу Генерал Белграно. 21. маја прве британске јединице почињу искрцавање на острва и до краја мјесеца долазе на 40 км од Стенлија. Након сталних британских бомбардовања и падобранског десанта око Стенлија последње аргентинске снаге предају се 14. јуна.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This