Izaberite stranicu

На шесту недељу пред Васкрсење Христово, на дан када се Црква молитвено присећа победе над иконоборачком јереси, – служена је Света литургија у подгоричкој цркви Светог Ђорђа.

Светим сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и ђакона Ивана Црногорчевића; молитвено је учествовао дугогодишњи старешина овог храма, протојереј-ставрофор Милун Фемић.

Словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић.

,,Потребно је да се прије Причешћа сјетимо поуке Св. Апостола Павла који каже – човјек да испитује себе, па онда да једе од Хлеба и Чаше да пије “ казао је прота, рекавши да је Сами Господ пред Своје страдање на Тајној вечери установио Свету тајну причешћа.

Свети Оци Свето причешће називали су Тајном над тајнама, објаснио је прота, рекавши да јој треба приступити са великом вером испитавши и анализиравши себе, своје мисли, жеље и дела – како би из свога срца и душе избацили сав коров и све оно што није у складу са законом Божијим.

Нагласио је да је Бог извор истине, правде, љубави и милосрђа – те да није могуће сједињење с Њим – онима у чијим срцима има лажи и неправде, мржње и пакости.

Указао је потом да је немогуће  сјединити савршену и безгрешну природу Христову са грешном и оптерећеном душом нашом – јер светлост и мрак никако не могу заједно.

,,Искрено наше покајање рађа опроштај – те је могуће сједињење са безгрешним Спаситељем нашим, Исусом Христом “ нагласио је прота на крају свога обраћања, подвукавши да такво сједињење доноси души нашој преображај и неизмерну душевну радост и задовољство.

Након Литургије одржан је час веронауке код протинице Надице Радовић.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This