Izaberite stranicu

На данашњи да, 18. Март 2014 – Руски предсједник Владимир Путин и лидери Крима потписали су споразум о припајању тог полуострва Русији. У руском парламенту Путин је након потписивања споразума казао да је Крим „увијек био дио Русије“ и да је потписивањем споразума исправио „историјску неправду“. Публика је потписивање споразума поздравила одушевљено уз клицање, док је Путин оптужио западне државе да стално покушавају да сатјерају Русију у ћошак и да су лицемјерне, и у том смислу навео да су прихватиле право Косова на самоопређељење и независност од Србије, а сада то ускраћују Криму. Путин се касније појавио на московском Црвеном тргу и обратио се масама ријечима: „Крим и Севастопољ се враћају својим домаћим обалама, у своју домаћу луку, у Русију!“ Након тога узвикнуо је „Слава Русији“, док је маса узвикивала његово име.

  1. фебруара 1954. Никита Хрушчов за 300. годишњицу Перејаславског споразума одваја Крим од совјетске Русије и припаја га совјетској републици Украјини.

Распадом Совјетског Савеза 1991. године, Украјина је постала независна држава. Крим је био самопроглашена полунезависна република, која се противила централним властима Украјине. Након тога, власти Крима су приморане да прихвате статус аутономне републике у Украјини.

Као последицу немира у Украјини почетком 2014. године и свргавања про-руских украјинских власти, кримски парламент је расписао референдум о будућем статусу Крима. Посланици су изгласали да се распусти тадашња регионална влада, која је подржала нове привремене власти у Кијеву, и да се на референдуму одлучује о томе да ли да Крим постане део Руске федерације.

Kримски парламент је усвојио декларацију о независности Републике Крим,док су на референдуму становници Крима гласали за припајање Крима Русији. Врховни совјет Крима усвојио је резолуцију о независности од Украјине и обратио се Русији за пријем Републике Крим у састав Руске Федерације, да би 18. марта 2014. Република Крим ушла у састав Руске Федерације, на основу споразума који су потписали руски председник Владимир Путин и кримски лидери. Град Севастопољ је истог дана такође постао део Руске федерације, као град са федералним статус.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This