Izaberite stranicu

Благословом Његове светости Патријарха српског г. Иринеја,  Висока школа – Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију, поводом мартовског погрома српског народа на Косову и  Метохији пре 15 година, отворила је изложбу у парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару 17. марта под називом “ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ”.

На изложби су представљене копије фресака – радови студената Високе школе Академије СПЦ за уметност и конзервацију у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду, који су настали у протекле четири године.

У Недељу православља после одслужене Свете архијерејске литургије у крипти Храма Светог Саве, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј у пратњи Владике ремезијанског г. Стефана и братства Храма, обишао је поставку изложбе.

На свечаном отварању истог дана у поподневним часовима, говорио је управник Музеја СПЦ ђакон мр Владимир Радовановић, а након тога изложбу је свечано отворио протојереј др Жељко Ђурић.

У програму су учествовала “Дечија певница Цркве Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру”.

Изложба је посвећена сећању на свирепи прогон Срба са јужне српске покрајине Косова и Метохије 17. марта 2004. године. Циљ изложбе је да се не заборави поменуто страдање нашег народа. Временом сећање бледи и кроз пар десетина година можемо бити сведоци неком новом прекрајању историје и оспоравању злодела која су нам учињена. Злодела нису чињена само људима, већ и нашем културноисторијском и уметничком наслеђу које је такође и дело светске културне баштине.

Извор: Храм Светог Саве

Pin It on Pinterest

Share This