Izaberite stranicu

Више стотина Срба окупило се на парастосу у манастиру Грачаница. После тога кренули су у колони главном улицом ка Дому културе и до обелиска постављеног пре пар година у знак сећања на убијене Србе током сукоба на КиМ.

Данас се навршава 15 година од мартовског погрома на Косову и Метохији. У таласу насиља тада је убијено 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца страдало у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

Срушено је и запаљено 35 цркава и манастира, око 800 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља, а протерано је више од 4.000 Срба.

Годишњица погрома обележава се и у Грачаници.

Више стотина Срба окупило се на парастосу у манастиру Грачаница. Парастос је служио владика Теодосије са свештенством. После тога кренули су у колони главном улицом ка Дому културе и до обелиска постављеног пре пар година у знак сећања на убијене Србе током сукоба на КиМ.

Обележавању 15. годишњице од погрома присуствују чланови породица несталих и страдалих Срба, грађани и представници цркве, локалне власти и Владе Србије.

Након што су положили цвеће и одали почаст страдалима и несталима чије су слике и имена на обелиску, у Дому културе одржава се академија – 15 година незаборава.

У 12.44 у Косовској Миторвици биће положено цвеће на спомен обележје убијеним Митровчанима а биће служен парастос код споменика Бели анђео код главног моста на Ибру.

Извор: http://www.rts.rs

Pin It on Pinterest

Share This