Izaberite stranicu

У манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен је парастос за све Србе страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.
Парастос је служен у оквиру обиљежавања 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Парастосу, који су служили свештеници Митрополије дабробосанске, присуствовали су министар рада Душко Милуновић, те делегација Народне скупштине Српске предвођена потпредсједницом Скупштине Соњом Караџић Јовичевић.

Служењу парастоса присуствовали су и изасланици Миладин Драгичевић, Бошко Томић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, те шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС Сташа Кошарац.

Присутни су били и становници овог краја, бројни Срби који су напустили у рату одбрањене српске територије у Сарајеву након што су по Дејтонском споразуму припале ФБиХ, као и представници општина и града Источног Сарајева.

На зидовима у унутрашњости манастира Светог великомученика Георгија уписана су имена око 4.000 српских бораца Сарајевско-романијске регије страдалих у минулом рату.

Културно-духовно програм биће одржан у Културном центру на Палама, гдје је предвиђено и обраћање званичника.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 120.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског  споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Програм 23 године од егзодуса сарајевских Срба почео је синоћ Академијом “Живи сјећање” у Културном центру Источно Ново Сарајево, коју су организовали студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This