Izaberite stranicu

На данашњи дан, 16. марта 1998. године Ватикан је изразио жаљење због тога што поједини припадници Римокатоличке цркве нијесу учинили довољно да током Другог свјетског рата помогну Јеврејима изложеним нацистичком прогону, али је одбацио захтјеве да осуди понашање тадашњег Папе Пија XII.

Неколико мјесеци након што су нацисти преузели власт силом, јер су сами запалили властити парламент да би имали повод за употребу силе и насиља над политичким противницима, Католичка црква је закључила са нацистима споразум и тако присилила своје бискупе на обавезујућу лојалност новом „божјем посланику, добром и вјерном католику“ Адолфу Хитлеру.

16. члан конкордата, односно пакта Ватикан – Хитлер, садржавао је следећу одредбу:

Прије преузимања своје бискупије, бискупи ће положити заклетву пред предсједником Рајха или пред овлашћеним представником, следећим ријечима:

Пред Богом и Светим писмом обавезујем се да ћу као бискуп остати вјеран њемачком Рајху и држави. Обећавам да ћу поштовати владу која ће бити основана по одредбама Устава и да ћу у том смислу припремати и своје свештенике. Као што ми је дужност, радићу за добробит њемачке државе и њених интереса; у вршењу посланства које ми је повјерено, покушаћу спријечити све што би томе могло штетити.“ Католичка црква је,на тај начин, непосредно учествовала у консолидацији нацизма на власти, успркос сазнању да су нацисти брутално прогонили своје противнике, прије свега синдикалисте, социјалисте и комунисте, црква је Хитлера благословила. Своју преданост диктаторском режиму није повукла нити када је било очито да нацисти планирају насилне и геноцидне погроме над другим народима. Главни архитекта сарадње нациста и Ватикана је монсињор Еугенио Пацели, будући Папа Пије XII, који је помагао и послератни масовни бијег нацистичких и фашистичких злочинаца у Америку. У повезивању с нацистима, од велике помоћи био му је њемачки ватикански агент Франз Папен, који је убиједио католичку странку Центрум да омогући Хитлеру критичну већину с којом је преузео власт и увео диктатуру. Очито је да без знатне подршке Ватикана Хитлер не би дошао на власт!

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This