Izaberite stranicu

Обновљена црква Преноса моштију Светог оца Николаја у Шиду

Лета Господњег 2018 године, после више од једног века од када је 1897. године завршено покривање црквеног торња бакром на Цркви Преноса моштију Светог оца Николаја у Шиду, стекли су се услови за комплетну обнову црквеног торња.

Неуморним залагањем и благословом Његовог преосвештенства г. Василија, Епископа сремског, и љубављу и бригом према својој Светој цркви г. Игора Мировића, председника Владе Аутономне Покрајине Војводине, обезбеђена су средства за обнову и генералну реконструкцију црквеног торња шидском Саборном храму.

Сведочећи православну веру, парохијани Шида са свештенством намесништва шидског се труде да живе животом православних хришћана и да им духовна обнова поред материјалне обнове цркве буде једнако важна.

Велику благодарност свештенство и верни народ упутили су и великим приложницима из Шида: г. Жељку Божићу за крст на торњу, г. Бранку Тарлаћу за крст сале Црквене општине Шид и г. Слободану Врекићу за крст олтара храма.

Обновљена је апсида изнад олтара, крст и кровна конструкција, ризница Архијерејског намесништва шидског и уведено је и грејање у цркву. Храм преноса моштију Светог Николаја на почетку трећег века свог постојања заблистао је на славу Господњу и осам векова самосталности наше Свете цркве.

Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима

Лета Господњег 2019. Црква Свете Петке у Бољевцима пуни 219 година. Четврта је година како траје обнова храма. У току су унутрашњи радови и током године се очекује комплетно унутрашње уређење цркве док ће радови на обнови иконостаса трајати наредне две године. О радовима на обнови, које је благословио Епископ сремски г. Василије, стара се старешина цркве протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић.

У време унутрашње обнове цркве, богослужења се обављају у импровизованој капели у монтажној сали која је у саставу порте и која ће након изведених радова бити место за све грађане Бољеваца с обзиром да ово село не поседује ни дом културе нити другу врсту објекта у којој би се окупљао народ.

Памтимо почетак радова, 2015. године када је извршена је замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом. Иницијативу је је средствима дала Управе за сарадња Црквама и верским заједницама, захваљујући директору Управе др Милети Радојевићу и тадашњем помоћнику др Томиславу Бранковићу.

У истој години је извршена је санација влаге, обијање зидова и припрема за под који ће се поставити.

Током 2016. извођени су радови на спољашњој фасади, од августа до септембра. Урађена је капела за паљење свећа у чијем саставу је и продавница за потребе верника. Свештенички дом је у потпуности обновљен.

Радове на обнови храма, спољашњој и унјтрашњој, изводи мајстор Борко Петковић из надалеко познате Црне Траве са својом екипом; познат је као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске.

Прва фаза обнове храма завршена је октобра 2018. године када су осликане иконе на спољашњости храма.

Радови се финансирају из средстава које Црква у Бољевцима обезбеђује по основу земље која јој је враћена реституцијом и уз свесрдну подршку Општине Сурчин.

Извор: Епархија сремска

 

Pin It on Pinterest

Share This